11.2.09

Knokke-Heist waarschuwt voor oplichters

Knokke-Heist heeft woensdag ondernemers gewaarschuwd voor bedrieglijke internetdiensten die momenteel op grote schaal de plaatselijke bedrijven emailen voor zogezegd gratis diensten of het betalen van niet geleverde prestaties. In eerste instantie gaat het om Network Mediagroup (NMG) uit Londen. Dit nepbedrijf, waarvan de eigenaar in Toronto woont, stuurt handelaars met een website-adres dat eindigt op .be een betalingsherinnering omdat hun domeinnaam voor andere extensies zoals .com, .net, of .eu, zou moeten betaald worden. Meestal gaat het om een bedrag van 229 EUR. Het gemeentebestuur raadt de handelaars aan om de aanmaning gewoon te negeren. Andere handelaars ontvangen dan weer een brief voor een opname in een online adressengids. Zo vraagt de Nederlandse firma World Business Guide ondernemers om hun gegevens gratis te updaten. Wie in een onbewaakt moment ingaat op hun voorstel, zonder de wel hele kleine lettertjes te lezen, is… 2985 euro kwijt (3 jaarlijkse betalingen van 995 euro). En daar staat … niks tegenover. De site www.world-businessguide.com is een lege doos. Een paar voorbeelden van zoekresultaten:
- transportbedrijven in België: 8 resultaten in alfabetische volgorde, waarbij
A.B.A - Tra in Brugge laatste in de rij is.
- Advocaten: 136 resultaten wereldwijd, waarvan pagina 13 van 14 nog over beginletter “E” gaat.
Het gemeentebestuur van Knokke-Heist ontving deze week van de firma Euro Business Guide via mail een gelijkaardig verzoek. De gemeente moest enkel zijn coördinaten aanvullen en aankruisen welke talen er in de organisatie worden gesproken. Bovenaan lees je dat deze update volledig gratis is maar wie onderaan tekent verbindt er zich toe om 990 EUR te betalen! En wat een toeval: Zowel World Business Guide als Euro Business Guide hebben identiek dezelfde postbus 2021 in Utrecht... Het gaat dus om dezelfde bende oplichters! De emails worden echter verzonden vanuit het Roemeense Timisoara.
Om problemen tegen te gaan bundelt Unizo de voornaamste reclameronselaars op zijn website samen met het gepaste advies hoe men protest kan aantekenen en klacht indienen bij de FOD Economie en het Parket van Brussel. Voor meer info:
www.unizo.be/reclameronselaars