4.2.08

Zeebrugse Visveiling wordt kleiner maar moderner

Traditiegetrouw werden op Carnavalmaandag door de Zeebrugse Visveiling de “Beste Besommers” onder de visserijrederijen in de bloemetjes gezet. Naar aanleiding daarvan maakte ZV- voorzitster Marie-Jeanne Becaus bekend dat de visveiling een marktaandeel van 54 procent heeft aan onze kust. Voor 2008 wordt een aangroei van het volume van nul tot 5 procent verwacht. De ZV gaat dit jaar trouwens 2,5 miljoen euro investeren. Zeer verrassend was in dat verband de mededeling dat de veilingsvloer van 10.000 m² op 6.000 wordt teruggebracht. Dat zal gebeuren nog voor het groot verlof. Meteen wordt de veilingsvloer aangepast aan de Europese normen. Het verkleinen van de veilingsvloer is mogelijk omdat 80 procent van de vis in Zeebrugge tegenwoordig via het internet wordt gekocht. De zeer professionele kwaliteitsopgave stelt de viskopers in staat om te bieden op de vis, ook zonder deze te zien. Daardoor kan men de vis “zes hoog stapelen” wat veel ruimte bespaart. Ook op topdagen zal men zo nodig 200 ton vis via een verkleinde visvloer kunnen aanbieden. Met de uitgetrokken fondsen komen er ook nieuwe koelinstallaties en modernere vissorteermachines. De resterende 4.000 m² van het gebouw wordt heringericht voor andere activiteiten in de visserijsector.

Verder wordt op de aanpalende terreinen ook de ruimte van het European Fish Centre naar 11.000 m² uitgebreid. Daar komen ook nieuwe exploitanten van visverwerkende bedrijven. Daarnaast zal het nieuwe dochterbedrijf Zeebrugge Food Logistics (ZFL) een loods bouwen met een oppervlakte van 5.000 m². In de helft van die ruimte zullen allerlei producenten tot 6.000 diepvriespalletten kunnen stockeren voor perioden vanaf één week. De rest van de opslagplaats zal gebruikt worden voor opslag van voedingsproducten in kamertemperatuur. De ZFL begint met de bedrijvigheid op 1 januari 2009. De totale investering in het European Fish Centre schommelt volgens Marie-Jeanne Becaus rond de 10 miljoen euro. Een cijfer dat volgens haar het geloof bevestigt in de visserijsector aan de oostkust.


Ook uitgenodigd op de Bestbesommersviering was Hendrik Vlietinck. Hij is de jongeman die in december 2005 als enige de ramp met Z 122 Noordster overleefde. Het vaartuig was ter hoogte van Beachy Head aan de Britse Zuidkust (Oost Sussex) gekapseisd, nadat de netten waren vastgeraakt. Bij de ramp kwamen drie opvarenden om het leven. Matroos Hendrik Vlietinck uit Zeebrugge zat meer dan 15 uur op de kiel van het omgeslagen vissersschip voor hij gered werd.