22.12.07

Kortrijkse amateurfotograaf wint Gouden Lens in Knokke-Heist

Amateurfotograaf Maarten Caesens uit Kortrijk heeft zaterdagavond de Gouden Lens weggekaapt van het 30ste Internationaal Fotofestival Knokke-Heist 2008. Zaterdag heeft een professionele jury in Knokke-Heist een dag lang circa 4000 foto's beoordeeld. Die waren afkomstig van zo’n 550 fotografen uit 28 verschillende landen. De 31-jarige Kortrijkzaan Maarten Caesens won de Gouden Lens met de foto “Barsten”. Daarbij geeft volgens jurylid Freddy Van Vlaenderen, de open breuklijn in het kale neerwaarts neigende hoofd van een jongen "de broosheid van de mensheid" weer. In totaal contrast daarmee: de Zilveren Lens. Die ging naar de Russische Natalia Kolesova met een schitterend stukje sociale fotografie. "National Bolshevik Party girl": de no-nonsens foto van een rokend punkmeisje met een Arafat-sjaaltje én een halsdoek met Communistische hamer en sikkel vormt een aanklacht tegen het imperialistisch kapitalisme. De Bronzen Lens werd in de wacht gesleept door de Berlijnse fotografe Sigrid Reiss. Ze deed dat met “Night in Cannaregio”, een foto van een Venetiaans huis bij valavond, in zachte kleuren en in regelrechte Spilliaert-stijl.

Volgens jury-voorzitter Stephane Verheye worden de 200 sterkste foto’s opgenomen in de 30ste editie van het Internationaal Fotofestival Knokke-Heist, die loopt van 15 maart tot 1 juni volgend jaar. De foto’s en werk uit gasttentoonstellingen kunnen dan bekeken worden in het Cultuurcentrum Scharpoord, de Lagunahal, Sincfala en een 10-tal andere locaties in de badstad.

Onder de juryleden de Belgische topfotograaf Stephane Verheye, portretfotografe Carine Demeter, Joachim Devedeleer, Freddy Van Vlaenderen, Giovanni Plozner die dit jaar gastfotograaf was in de badstad en natuurfotograaf Misjel Decleer. Het was in 1978 dat de eerste “Humorfoto” tentoonstelling gelanceerd werd. Na enkele jaren werd ook de kunstfoto opgenomen in de wedstrijd en groeide het gebeuren uit tot een internationaal fotofestival met wereldfaam.

De Prijzen:

Gouden Lens: Maerten Caesens, België
Zilveren Lens: Natalia Kolesova, Rusland
Bronzen Lens: Sigrid Reiss, Duitsland
Canon Photo Award: Patrick De Roo, België
Prijs van het Centrum voor Beeldexpressie: Edgard Hanssens, België
Prijs van het Publiek 2007: Hoang Quoc Tuan, Vietnam