22.5.07

Weldra weer maatjesparties

In Knokke-Heist en veel andere plaatsen, maar vooral bij onze noorderburen, zijn de voorbereidingen aan de gang voor het nieuwe maatjesseizoen. Deze week betrekken de Hollandse maatjeshandelaren al hun stellingen in Denemarken en Noorwegen. Omdat de Noorse vloot pas na de nationale feestdag van 17 mei uitvoer, worden midden deze week de eerste maatjes in de vismijn verwacht verwacht. Maandag werd evenwel op de Noorse teleauction al een lading aangeboden met een vetgehalte van 12 procent en een tamelijk grove sortering. Deze haring is nog niet goed genoeg voor Hollandse Nieuwe en ging naar de snijderijen.


Officiële Start

Het nieuwe seizoen Hollandse maatjes gaat officieel op woensdag 6 juni van start. Net als vorig jaar gaat de opbrengst van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe naar een goed doel. Dit keer is dat het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. De actie vorig jaar bracht 75.000 euro op ten voordele van het Diabetes Fonds. Rond 6 juni zijn inmiddels ook in de badstad reeds diverse maatjesparties gepland.

Gezond

Regelmatig vette vis eten helpt om het risico op hart- en vaatziekten en zelfs dementie te reduceren. De laatste jaren komen veel voedingsmiddelen op de markt die rechtstreeks of onrechtstreeks zijn verrijkt met omega 3-vetzuren. Die zijn essentieel voor ons lichaam. Vaak verliest men uit het oog dat die van nature uit al in vette vis zoals haring aanwezig zijn. Redenen genoeg dus om het nieuwe seizoen van Hollandse Nieuwe verwachtingsvol tegemoet te zien.