24.5.07

Blundersortering Bijzitters Verkiezingen

Het aanduiden en aanschrijven van bijzitters voor de verkiezingen van 10 juni gebeurt voor het eerst door de Rechtbank van Eerste Aanleg in Brugge. Door het niet aanzetten van een filter in het sorteringsprogramma voor de burgers die in aanmerking komen heerst momenteel, met name in Knokke-Heist, een gigantische chaos. Vroeger duidde de voorzitter van elk van de 39 kiesbureaus in de badstad een secretaris en vier bijzitters aan. Dat ging dus in totaal om 396 mensen waarvan heel wat burgers die zich als vrijwilliger aanboden.


Filter Unplugged

Nu heeft Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael beslist dat de Rechtbanken van Eerste Aanleg per stembureau 24 bijzitters moeten aanschrijven. Dat betekent dat momenteel bij 936 burgers in Knokke-Heist oproepingen in de bus vallen om zich te melden in het stemlokaal. Dat zijn er veel meer dan nodig is. Voor het tellen heeft de rechtbank dan verder geput uit een excellijst van 1657 personen die in Knokke-Heist topberoepen uitoefenen. Helemaal erg is het feit dat de lijsten die door de gemeente aan de rechtbank moesten worden overgemaakt "ongekuist en compleet" moesten zijn. Het sorteringsprogramma dat door een gespecialiseerdbedrijf (Vandenbroele) werd aangemaakt zou er namelijk voor zorgen dat bejaarden niet zouden worden opgeroepen, en dat ook mensen uit eenzelfde gezin zich niet allemaal zouden moeten melden. Probleem is dat men bij Eerste Aanleg de filter in het programma niet heeft aangezet. Er is dus helemaal niks gesorteerd. Zodanig zelfs dat mensen die bijvoorbeeld als voorzitter fungeren nadien nog moeten gaan tellen in Brugge. Ook komt het voor dat mensen twee oproepingsbrieven krijgen om gelijktijdig op twee verschillende plaatsen te gaan tellen.

Boze Burgers

In Knokke-Heist krijgt men bij Dienst Bevolking en bij de Politie al een paar dagen bijzonder kwade burgers over de vloer. Men verwacht dat ook op de kiezingsdag er door het blunderen van de administratie van Eerste Aanleg complete chaos zal heersen. In Brugge zal de chaos des te groter zijn. Daar zijn voor de 200 stembureaus onnodig zo'n 4.800 mensen opgeroepen. Er zal voor die mensen niet eens plaats zijn om ergens te parkeren als ze zich gaan aanmelden. Het ziet er naar uit dat enkel Blankenberge aan de chaos ontsnapt. Daar heeft men de lijsten van burgers die moesten worden overgemaakt tegen de instructies in toch gekuist.