14.8.13

Ook Knokke-Heistenaar in Finale “Eerste Sommelier van België 2014”

De Gastronomische Club Prosper Montagné organiseert ieder jaar een wedstrijd waarbij op zoek wordt gegaan naar de beste sommelier van het land. De vijf finalisten zijn Destin Cannaert (restaurant Oud Sluis te Sluis), Dries Corneillie (Hertog Jan, Brugge Sint-Michiels), Grégory Van Acker (restaurant De Lijsterbes, Berlare), Francis Vandierendonck (Casino Knokke) en Hendrik Verniers (restaurant Ten Bogaerde, Koksijde). Zij strijden in het najaar om de titel van ‘Eerste Sommelier van België 2014’.

De wedstrijd ‘Eerste Sommelier van België’ is bij wet erkend door de minister bevoegd voor Middenstand. Deze titel is dus wettelijk beschermd en is exclusief voorbehouden aan de meesterschapswedstrijd georganiseerd door Club Prosper Montagné. 

Gido Van Imschoot, Provoost Sommeliers, staat in voor de coördinatie en het goede verloop van de wedstrijd. De finalisten moeten naast een theoretische proef ook een degustatieproef en een praktische proef afleggen (ontvangen van de gasten, het opnemen van een bestelling, aanbieden, serveren van de wijnen en een blindproef van vijf wijnen, één bier en één digestief).

De finale van de wedstrijd ‘Eerste Sommelier van België 2014’ vindt plaats op maandag 7 oktober 2013 in de hotel- en toerismeschool Spermalie te Brugge. Diezelfde dag wordt onder leiding van Robert Van Landeghem, Provoost Keukenchefs, de wedstrijd ‘Eerste Kok van België 2014’ georganiseerd. De finalisten van deze wedstrijd zijn Vincent Denis (chef-patissier van L’Eveil des Sens te Montigny-le-Tilleul bij Charleroi), Kevin Lejeune (sous-chef van restaurant La Paix te Anderlecht), Dany Lombart (chef van Le Mayence te Charleroi), Pieterjan Rosseel (zaakvoerder van homecooking Pieterjan Rosseel bvba, Diksmuide) en Glenn Verhasselt (sous-chef van restaurant ‘t Stoveke te Strombeek-Bever). ‘s Avonds worden de laureaten gevierd tijdens een groot banket in Salons Saint-Germain te Diksmuide waarop ook het publiek is uitgenodigd.

De Gastronomische Club Prosper Montagné werd gesticht in 1952. De vzw verenigt de grootste namen binnen de culinaire beroepen in België. De doelstellingen zijn het steunen van getalenteerde professionals in hun ambitie, zorgen voor de uitstraling van de Belgische gastronomie en het promoten van het culinair gebruik van topproducten van eigen bodem. Ieder jaar organiseert de Club Prosper Montagné de meesterschapswedstrijden ‘Eerste Kok van België’ en ‘Eerste Sommelier van België’, waarbij de beste jonge talenten uit de Belgische gastronomie het tegen elkaar opnemen.