12.8.13

Voorlopig geen subsidies voor volkstuinproject Knokke-Heist

Het volkstuinproject van Knokke-Heist krijgt voorlopig geen subsidies van de VLM (Vlaamse Landmaatschappij). De VLM kreeg in totaal 90 projectvoorstellen en gaf in een eerste fase 25 projecten groen licht. Knokke-Heist haalde het met de ecologische volkstuintjes langs de spoorweg ter hoogte van Logenhoek Duinbergen niet tijdens deze eerste ronde. In september komt er nog een tweede selectieronde. Dan maakt de gemeente alsnog kans om subsidies in de wacht te slepen.

In december 2012 lanceerde minister-president Kris Peeters vanuit zijn bevoegdheid voor plattelandsbeleid een projectoproep voor de aanleg en inrichting van volkstuinen. Projectaanvragen konden ingediend worden tot 31 mei 2013. De oproep kende een massaal succes. De 90 aanvragen zijn samen goed voor een subsidieaanvraag van 1 miljoen euro. De totaal beschikbare subsidie bedraagt echter maar 300.000 euro. Daarom beoordeelde een jury op 20 juni de projecten op basis van de beoordelingscriteria die vastgelegd werden in de projectoproep. De 25 geselecteerde projecten kunnen meteen van start gaan.


Hoeveel projecten tijdens een tweede selectieronde alsnog een goedkeuring in de wacht kunnen slepen hangt af van de begrotingsopmaak voor 2014. Als blijkt dat er nog budgettaire ruimte is voor bijkomende projecten kan het Knokke-Heistse project toch nog groen licht krijgen.