28.4.13

Kleuters bezoeken kliniek met minst aantal keizersneden

Dinsdag gaan de kleinste kleuters van de Keuvelhoekschool in Knokke op kraambezoek naar de Ter Linden kliniek. Het ziekenhuis kwam afgelopen weekend trouwens in het nieuws omdat er procentueel het minst aantal keizersneden werden uitgevoerd van alle Belgische ziekenhuizen. Het is een trend die al meer dan 15 jaar constant is. Een en ander bleek uit een studie van het InterMutualistisch Agentschap (IMA).

De richtlijn van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) is duidelijk: een aantal keizersneden tussen 5% en 15% van het totale aantal bevallingen is aanvaardbaar.  Slechts 7 op 109 ziekenhuizen voldoen aan deze norm. AZ Ter Linden scoort gemiddeld 12,2% keizersneden tussen 2008 en 2010.  Het nationaal gemiddelde ligt op 20%. De WGO concludeert hieruit dat er jaarlijks 6000 overbodige keizersneden uitgevoerd worden. Door een hoger risicoprofiel van patiënten liggen scores in universitaire ziekenhuizen vanzelfsprekend hoger, maar dat neemt niet weg dat de score in AZ Ter Linden Knokke-Heist zeer verdienstelijk is.  Dr. Frank Mestdach, diensthoofd gynaecologie, verklaart:

“In ons ziekenhuis wordt een zeer natuurlijke houding aangenomen t.o.v. de bevalling. Geen overbodige inducties  (vb. voor weekend, voor feestdagen). Tien dagen overtijd gaan, wordt ook perfect getolereerd. Door deze houding vermindert automatisch het sectio percentage. Dat deze houding ook perfect veilig is blijkt uit de cijfers van de complicaties bij de baby. Het aantal baby’s met moeilijkheden  (vb. zuurstoftekort ) tegenover de bevalling ligt ook op het Vlaamse minimum (cijfers SPE). Het aantal transferts naar grote neonatale centra ligt ook op een van de laagste van Vlaanderen. Dit bewijst a priori dat onze houding zeker niet meer risico’s inhoudt en dit noch voor de moeder, noch voor de baby.

Daarnaast resulteert een nauwe samenwerking tussen een team van gynaecologen, kinderartsen en vroedvrouwen in een uitstekende begeleiding en opvolging van de mama’s in spe en hun baby.”  In Ter Linden zien jaarlijks ongeveer 500 baby’s het levenslicht. In 2010 werd de zorgeenheid materniteit volledig vernieuwd.