28.4.13

Steeds grotere containerschepen in ZEEbrugge

Cijfers van het eerste kwartaal in de haven van Zeebrugge tonen aan dat bijna driekwart (73%) van alle deepsea containerschepen in Zeebrugge een capaciteit hadden van boven de 10.000 TEU. Vorig jaar was dat nog 44 procent. Deze opvallende cijfers staven de trend die reeds enkele jaren aanhoudt.

In 2010 had 12 procent van de deepsea schepen een capaciteit groter dan 10.000 TEU, in 2012 was dat maar liefst 60 procent. Dat maakte gedelegeerd bestuurder Joachim Coens gisteren bekend tijdens de jaarlijkse Lentereceptie van APZI, de vereniging van de private ondernemingen in de haven van Zeebrugge. De cijfers van het eerste kwartaal beloven alvast dat de schaalvergroting zich nog sterker laat voelen. Bijna driekwart van de deepsea containerschepen in Zeebrugge zat dit jaar al boven de 10.000 TEU. Maar liefst 45 procent maakt zelfs deel uit van de categorie boven de 13.000 TEU.

“De schaalvergroting in de scheepvaart stelt de haven voor een uitdaging. Wij investeren fors in de nodige infrastructuur en een logistiek concept om de steeds groter wordende schepen vlot en productief te blijven behandelen.”, aldus Joachim Coens.