12.4.13

Proefproject Stadspiraten ook in Knokke-Heist

CultuurNet Vlaanderen en vzw Bougie begeleiden deze zomer in samenwerking met het gemeentebestuur het proefproject Stadspiraten dat cultuur en jeugdwelzijn dichter bij elkaar brengt. Het proefproject richt zich op maatschappelijk kwetsbare kinderen die weinig in contact komen met cultuuraangelegenheden.

Schattenjacht
Kinderen uit stadswijken gaan in jeugdverband op zoek naar de Schat van Vlieg. Na een erfgoed- en kunsteducatieve zoektocht onder begeleiding van eigen jeugdwerkers, brengen ze een bezoek aan een erfgoedinstelling in eigen stad. In Knokke-Heist past het Cartoonfestival, het museum Sincfala en het museum For Freedom volledig in dit kader. Zo kunnen kansarme kinderen stapsgewijs kennis maken en genieten van cultuur in hun eigen stad.

Gratis
Het project Stadspiraten zal geïntegreerd worden in de huidige Zomer Vliegactie van Knokke-Heist. Het hele project is gratis en de kinderen krijgen gadgets aangeboden op deze cultuurlocaties. Na 4 zoektochten te hebben volbracht krijgen ze zelfs een bioscoopticket van Beverly Screens waarmee ze nogmaals kunnen genieten van cultureel en sociaal contact.

7 steden
Het vernieuwende project Stadspiraten is in 2011 gestart in Gent. Vorig jaar breidde het project uit naar vier steden. Dit jaar wil CultuurNet Vlaanderen en Bougie nv het project aan zeven steden aanbieden, waaronder Knokke-Heist. Daar gaat men enthousiast in op dit gratis aanbod om maatschappelijk kwetsbare kinderen die drempels ervaren met betrekking tot cultuurparticipatie beter te bereiken  via intensieve samenwerking met de gemeentelijke dienst Jeugdcultuur.