12.4.13

Circo del Sol zet Knokke-Heist onder hoogspanning

De komende weken zul je hier nog vaak over het Circo del Sol kunnen lezen. Soms zullen het zéér aangrijpende verhalen zijn van gewone mensen, waaronder heel wat Colombiaanse artiesten, die elke dag bij het Circo de dood in de ogen kijken… Momenteel zet de show Madrid onder hoogspanning. Daarna is het de beurt aan Bilbao, waar ook een aantal Knokke-Heistenaars de show al zullen voorproeven. En dan in juli is het zo ver. Dan zetten 70 trailers zich met 10.000 ton materiaal op weg richting Knokke-Heist. Het Circo Del Sol (dat klinkt zoveel beter dan Cirque de Soleil) brengt er vanaf 17 juli de productie Kooza die zijn Europese toernee is gestart en voor het eerst in België zal te zien zijn. Omdat de technici nood hebben aan 1,2 megawatt vermogen om alle elektriciteitspieken in de Carpa Blanca feilloos op te vangen, voorziet de gemeente hiervoor speciaal een tijdelijke hoogvermogen elektriciteitscabine in de nieuwe verkaveling Duinenwater.

Hoogvermogen elektriciteitscabine
De cabine zal in juni bij de opbouw van de site door Imewo geplaatst en midden september opnieuw verwijderd worden. De totale kost voor het leveren en plaatsen zal voor de gemeente 13.537,35 EUR bedragen. Het gemeentebestuur betaalt ook het energieverbruik, geraamd op 550.000 kWh, dit is ongeveer gelijk aan het jaarlijkse verbruik van 155 gezinnen. Eandis neemt de huur van de elektriciteitscabine voor zijn rekening (8400 EUR). De gemeente participeert verder voor 50 % in de aanleg van het terrein. Aangezien deze evenementensite nog zeker 2 jaar braak blijft liggen, kan het gedurende die periode benut worden als randparking of voor andere grote spektakels.

Knokke-Heist op de wereldkaart van Circo del Sol
Het gemeentebestuur investeert dus fors in dit topevent dat tienduizenden binnen- en buitenlandse toeristen naar de Oostkust moet lokken.  Wie de Europese toernee van Cirque de Soleil bekijkt, merkt meteen dat Knokke-Heist zich dit jaar als kleine Belgische badplaats meteen op de wereldkaart zet naast vele andere grote Europese (hoofd-)steden:
·         Madrid                         tot 14 april 2013
·         Bilbao                          15 mei – 16 juli 2013
·         Knokke-Heist               17 juli – 18 augustus 2013
·         Moskou                        7 september – 4 november 2013
·         Parijs                            22 november 2013 – 19 januari 2014

Daarna reist Cirque de Soleil nog verder door naar München, Amsterdam en Wenen.  De Colombiaanse radio dringt er ondertussen op aan dat het Circo del Sol ook in Zuid-Amerika zou afstappen. Maar dat zal voorlopig nog niet gebeuren zegt Jimmy Ibarra, el capitano van de “salto mortalistas”.