12.4.13

Enquête naar arbeidskrachten in Knokke-Heist

Tot eind juli zullen enquêteurs in opdracht van de FOD Economie verschillende huishoudens ondervragen in verband met een onderzoek naar inkomens en levensomstandigheden. Deze enquête is belangrijk zowel op Europees als op Belgisch niveau om de armoede en sociale uitsluiting in kaart te brengen. De Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie (ADSEI) heeft de betrokken huishoudens in Knokke-Heist al per brief verwittigd. Men is verplicht deel te nemen aan de enquête.

Sociale uitsluiting
EU-SIlC (European Union – Study on Income and Living Conditions) is een Europese enquête naar inkomens en levensomstandigheden. Jaarlijks worden in België ongeveer 6000 gezinnen (11.000 personen) bevraagd en opgevolgd tot een maximum van vier opeenvolgende jaren. Sociale uitsluiting wordt in SILC gezien als het resultaat van verschillende factoren waaronder inkomen, tewerkstelling, gezondheid en onderwijs. Op basis van deze factoren worden zowel monetaire als niet-monetaire indicatoren berekend, die in het kader van de strengere Europese verplichtingen en de Strategie Europa 2020 steeds meer aan belang winnen.

Vergoeding van 30 euro
De resultaten zijn slechts geldig indien het interview in goede omstandigheden is verlopen. De deelnemende gezinnen krijgen wel een belastingsvrije vergoeding van 30 euro. De ADSEI is verplicht de namen en gegevens van de ondervraagde gezinnen geheim te houden. Discretie is dus verzekerd. De vragen zullen voornamelijk over de huidige of vroegere beroepsactiviteit van de verschillende gezinsleden gaan. Ook opleiding, arbeidsuren en het al dan niet naar werk zoeken zijn vragen die tot de enquête behoren.

Een interviewer van de ADSEI kan steeds een legitimatiekaart voorleggen.