8.4.13

10 jaar Stripfestival in Knokke-Heist

Op zondag 5 mei gaat de tiende editie van het stripfestival van Knokke-Heist van start. De honderdste verjaardag van tekenaar Willy Vandersteen wordt extra in de verf gezet. Tien jaar geleden begon het stripfestival met enkele kraampjes aan het Van Bunnenplein met een tiental tekenaars. Voor de derde keer op rij organiseert vzw Strippromotie het festival in het Casino van Knokke met maar liefst 50 tekenaars.

Speciale luxe editie
Om beide festiviteiten te vieren zal er een luxe editie van het eerste verhaal van Suske en Wiske, ‘Op het eiland Amoras’, verschijnen. Deze editie zal acht extra pagina’s bevatten met tekeningen op speciale locaties in Knokke en Heist. Er zullen slechts 500 exemplaren van dit album gemaakt worden. Bij aankoop van de luxe editie krijgt men gratis toegang tot de gala-avond.

Zoek Schanulleke
Iedereen kan deelnemen aan een speciale ‘zoek Schanulleke’ -wedstrijd. Wiskes lievelingspop is verborgen in de acht extra tekeningen van de luxe editie. De hoofdprijs wordt aangeboden door Fletcher-Hotel dat een arrangement naar keuze aanbiedt in Nederland.

50 tekenaars
Dit jaar zullen er tal van tekenaars aanwezig zijn, zowel uit binnen- als buitenland. De hele Studio Vandersteen zal er zijn samen met oud-tekenaar van Suske en Wiske Paul Geerts. Ook Barry Kitsson, de tekenaar van onder meer Spiderman en Batman, komt speciaal uit Engeland naar Knokke-Heist afgezakt. Andere tekenaars uit Nederland, Frankrijk en Duitsland zullen ook van de partij zijn. De Duitser Andre Schneider zal op het festival zelf een kunstwerk maken dat op het einde van de dag geveild zal worden. De opbrengst gaat integraal naar het Arianefonds.

Activiteiten voor kinderen
In samenwerking met de bibliotheek van Knokke zijn er tal van activiteiten gepland voor de kinderen. Zo zijn er verschillende workshops over onder meer striptekenen, cupcakes maken, ballonplooien en grime. Er zal ook een ballenbad zijn waar de kinderen om het uur leuke prijzen kunnen winnen.

Gala avond
Op het Stripgala zullen er dit jaar maar liefst drie prijzen worden uitgereikt. Zoals elk jaar is er de ‘Stripprijs van de Noordzee’ voor een tekenaar die iets voor Knokke-Heist gedaan heeft. Er zal ook een themaprijs uitgereikt worden. Het gekozen thema gaat over natuur en milieu. Uiteindelijk zal er ook een Lifetime Achievement award geven worden.