26.1.13

Serviër wint Cartoonale 2013 in Knokke-Heist

Zaterdag heeft de jury zich in Knokke-Heist de hele dag gebogen over bijna 2.000 inzendingen voor de 52ste editie van de Cartoonale. Uiteindelijk was het Špiro Radulović uit het Servische Belgrado die de Gouden Hoed heeft in de wacht gesleept. Hij deed dat met de cartoon ‘Periscope’. De prent met een snorkelende onderwaterzwemmer is een metafoor voor de zoekende mens in ons gadget-tijdperk. In plaats van gewoon te zwemmen en te genieten, duikt men tegenwoordig met zuurstofflessen en allerlei ingewikkelde instrumenten om terug boven water te kunnen kijken. De mens maakt alles moeilijker dan het is.  Radulović  is een gevierd cartoonist die zowat in de hele wereld prijzen heeft gewonnen. In het gewone leven is hij arts en microbioloog. De beslissing om Radulović dit jaar de Gouden Goed te geven werd genomen door een jury bestaande uit Fleur van Groningen, Katrien De Vreese, Jos Collignon, Eva Mouton en Klaas Storme (Zaza). Helaas heeft de juryvoorzitter Geert Hoste op het laatste moment moeten afzeggen wegens ziekte.

De Zilveren Hoed ging naar onze landgenoot Nikola Hendrickx met de cartoon Shit! De tekening toont bijna fotografisch nauwkeurig een drol en een schoen. De drol is bang om verpletterd te worden, de schoen is bang besmeurd te raken. Beiden trekken van leer uit angst. Deze cartoon lacht met het menselijk ego en is daarom universeel en tijdloos. Nikola "Ioa" Hendrickx is een uit Dendermonde afkomstige amateurcartoonist en illustrator, die regelmatig prijzen wint in nationale en internationale cartoonwedstrijden. In het dagelijkse leven is hij beroepsmilitair en tekent na de werkuren ook nog voor "D-Briefing", het personeelsblad van Defensie. De prijs van het Davidfonds is eveneens voor Nikola Hendrickx.

De Bronzen Hoed werd dit jaar na een lange discussie uiteindelijk toegekend aan Victor Crudu uit Moldavië. De prent, een doordenker, toont mannen op een hellend schavotje. De jury koos ervoor omdat de cartoon, droog, avant-gardistisch en artistiek is.

Er namen dit jaar 778 cartoonisten uit 67 landen deel aan de wedstrijd. Landen met de meeste inzendingen waren Iran, België, Roemenië en China.  De deelnemers zonden samen 1978 spotprenten in, waarvan 1253 digitale en 725 cartoons op papier. De tentoonstelling naar aanleiding van de 52ste Internationale Cartoonwedstrijd vindt plaats van 14 juli tot 15 september in een tentoonstellingspaviljoen op het strand voor het Casino Knokke. Daar kan men naast de winnaars van de Internationale Cartoonwedstrijd Knokke-Heist eveneens genieten van de beste perscartoon uit België (PCB) en Europa (PCE).