31.8.11

Op deze dag kwam een einde aan de meeste zeezenders.

Het is op 31 augustus precies 37 jaar geleden dat een einde kwam aan de zeezenders Radio Veronica en Radio Noordzee (RNI). Ook Radio Atlantis ter hoogte van Knokke-Heist zette een punt achter de uitzendingen. Alleen Caroline/Mi Amigo ging er mee door. Dat was het gevolg van een stukje gelegenheidswetgeving. Deze piraten, zoals ze door sommigen genoemd werden, waren ook aan onze kust bijzonder goed te ontvangen en zeer populair. Toen Veronica in 1960 van start ging werd met name in Heist nauwelijks nog naar een andere zender geluisterd. De nationale omroep was in die tijd trouwens een saaie praatbarak met onvoorstelbaar weinig populaire muziek. Het zijn dan ook de zeezenders die van 1958 tot begin de jaren ‘80 het gelaat van de radio in West-Europa compleet hebben veranderd. Ze waren ook de aanzet voor de lokale omroepen, waarvan tegenwoordig iedereen gratis kan genieten.

HIER kun je een stukje zeezendergeschiedenis lezen.
Radio Paradijs in Knokke-Heist besteedt woensdagavond van 17 tot 19u aandacht aan het destijdse verdwijnen van de zeezenders.
Ook De Stichting Norderney en 192 Radio herdenken op 31 augustus het sluiten van de Nederlandse en Engelse zeezenders met een live uitzending vanuit Museum RockArt. Met vanaf 09.00 uur o.a. Ad Bouman in een discussieprogramma over de zeezenders die na 31 augustus 1974 doorgingen.

Foto: Het gezin van zendereigenaar Bollier, en AJ na de laatste uitzending op RNI