27.6.09

Voor de 48ste keer staan in Knokke-Heist deze zomer Cartoons volop in de belangstelling.

In de Lagunahal in Duinbergen opende zaterdagavond het Internationaal Cartoonfestival Knokke-Heist z’n deuren. Voor deze wedstrijd hebben 732 deelnemers uit 72 landen zo’n 2.600 cartoons ingezonden. De jury besliste uiteindelijk wie met de prijzen aan de haal ging. De Gouden Hoed werd weggekaapt door de 46-jarige Turkse cartoonist Musa Gümüs. Bruggeling Ludo Goderis en de Italiaan Alessandro Gatto sleepten respectievelijk de Zilveren en de Bronzen Hoed in de wacht. De prijs van het Publiek 2008 ging naar onze landgenoot Rob Verdonck. Sinds 2004 kent ook het Davidsfonds een prijs toe aan cartoontalent. De laureaat 2009 is de Ieperling Luc Vermeersch. In totaal hangen zo’n 300 van de beste humoristische tekeningen in de Lagunahal.

Gastcartoonisten

Met de gastcartoonisten gaat het bij deze editie om
Joep Bertrams en Kevin Kallaugher. De Nederlander Bertrams is ondermeer politiek tekenaar voor ‘Het Parool’. Kallaugher (Kal), die uit het Amerikaanse Connecticut stamt is cartoonist voor de Londense ‘Economist’. Hij noemde het zaterdagavond een grote eer dat Knokke-Heist hem gevraagd heeft op de Cartoonale. “Naar een cartoon kijken is een hapklare beet kunst, humor en soms ook politiek in zich opnemen. Je leert iets en je kan er nog hartelijk om lachen ook”, aldus ‘Kal’, die de tentoonstelling, qua design en opzet, één van de beste noemde, die hij ooit heeft bezocht. De Belgische gastcartoonist is Karl Meersman, die onder andere voor Trends en Knack z’n tekenpen scherpte.

De toekomst

Zonder het traditionele overboord te gooien ruimt het Internationaal Cartoonfestival voorzichtig plaats in voor nieuwe ontwikkelingen op het vlak van de cartoon. “Met de televisie en vooral het internet spelen ook de digitale, bewegende cartoons een steeds grotere rol” aldus eerste schepen Maxim Willems. Ook voor het kruim van de Press Cartoon Belgium en Press Cartoon Europe kan men deze zomer in Knokke-Heist terecht. In de toekomst wil de badstad volgens Willems trouwens toenemend de Europese kaart spelen. Het accent gaat de komende jaren toenemend op werk van Europese cartoonisten liggen. Men wil op die manier ook meer bezoekers uit de landen van de Europese Unie aantrekken. Ondertussen zoekt men ook naar middelen om de toeristen beter de weg te laten vinden naar de nogal afgelegen Lagunahal. Ook moet de 50ste editie van de Cartoonale, over twee jaar, een megagebeuren worden. Het Cartoonfestival kan men deze zomer bezoeken van 28 juni tot 27 september. Dat kan dagelijks in de Lagunahal van 10 tot 19u.


Volwassenen 5 euro, 55+, studenten, Lerarenkaart 4 EUR, 6 – 12 jaar, Uitpas, CJP, Knackclub, Davidsfonds, Groepen (min 10 pers): 2,5 EUR, Kinderen (0-6): Gratis