26.8.09

Sportievelingen maken zich klaar voor de 11de Zwintriathlon

Komende woensdag draait in onze regio alles rond de Generali Zwintriathlon die gehouden wordt tussen Sluis en Knokke-Heist. Op 2 september gaan zo’n duizend triatleten uit 6 verschillende landen de uitdaging aan om 1 km te zwemmen, 45 km te fietsen en 10 km te lopen. Om een correcte fietsafstand te kunnen aanbieden is er dit keer een kleine parcoursuitbreiding op het Nederlandse deel van het traject. In de 'Battle of the sexes' starten andermaal een beperkt aantal dames 17 minuten voor de ‘top’ van de heren. Wie als eerste over de meet komt, wint een extra premie van duizend euro.


In het zog van de topdames starten ook de dames van Knokke-Heist om 13.30 uur. Ook voor de heren van Knokke-Heist zijn er andermaal 2 afzonderlijke waves voorzien (14.15 & 14.18 uur). Sportief gezien belooft het alvast spannend te worden. Met titelverdediger Rutger Beke, Luc Van Lierde en Stijn Goris starten alvast 3 triatleten die al eens mochten proeven van de overwinning in de Zwintriathlon. Daarnaast verschijnen met onder meer Bert Jammaer, Frederik Van Lierde, Bart Aernouts, Dennis Devriendt, Michael Dewilde, Koen Hoeyberghs en Bas Diederen een hele reeks zeer te duchten challengers aan de start. Ook bij de dames wordt het spannend. Titelverdedigster Sofie Goos zal de strijd aangaan met kersvers Belgisch kampioene Katrien Verstuyft, de Nederlandse kampioene Birgit Cals-Berk, Tine Deckers, Joke Coysman en ex-laureate Françoise Wellekens. Uitkijken ook wordt het naar de exploten van de onverwoestbare meter van de organisatie, de Sluise Térèse van Lare, ouderdomsdeken bij de dames.

Deze Generali Zwintriathlon schrijft echter al geschiedenis voor ze van start is gegaan. Op woensdag 2 september werkt de peter van de organisatie, Luc Van Lierde, nl. zijn laatste wedstrijd op Belgische bodem af. En dat voor hij samen met andere landgenoten nog een laatste keer zal schitteren in Hawaï.

De triatlon start zoals steeds met een zwemproef in Sluis, wordt gevolgd door een fietsproef via Retranchementstraat, Hazegrasstraat, Kalvekeetdijk, Kalfstraat, tweemaal Boslaan - Eikenlaan - Paulusstraat, Oosthoekplein, Bronlaan, Kustlaan, Oosthinderstraat, zeedijk, Zonnelaan, Bayauxlaan, Canadasquare. Het loopgedeelte is op het voetgangersgedeelte van de zeedijk. Van 14 tot 17.30 uur is op het fietsparcours alle verkeer verboden. Alleen bewoners van de betreffende straten mogen wegrijden in de rijrichting van de wedstrijd tot aan de eerste zijstraat buiten het parcours. Er geldt parkeerverbod van 31 augustus tot 2 september op de Canadasquare aan weerszijden van het Casino, in de Kalfstraat tussen Graaf Jansdijk en Kalfhoek, en op het Oosthoekplein aan de westzijde; de dag zelf langs het hele parcours. In diezelfde periode is de Zeedijk-Knokke weer verkeersvrij zoals in de zomermaanden.