17.8.09

Vroomm-politici gluren bij de buren

In het kader van het Zwinregio-overleg is maandag op het Lichttorenplein in Knokke het eerste project gelanceerd. Het gaat om de Vroomm-route. Deze route van ongeveer 90 km is op maat uitgestippeld voor liefhebbers die hebben gekozen om zich met een fiets, bromfiets, scooter of zelfs per oldtimer te verplaatsen. De burgemeesters van de deelnemende Vlaamse gemeenten en een wethouder van Sluis hebben de route ingereden. Ze noemden het: een fantastische manier om eens te gaan gluren bij de buren!


Het toerisme, dat een zeer belangrijke pijler van de economie is in de Zwinregio, kan er wel bij varen. Knokke-Heist staat synoniem voor genieten. Met ontspanning langs 11 km zuiver zandstrand, winkelen in honderden aantrekkelijke boetiekjes, of zalig tafelen in een van de vele restaurants. Of zin een ander decor? Trek de ‘plat pays’ in, de vlakke polders. Neem tijd voor een stop in Damme, hét polderdorp bij uitstek, bekend (boeken)dorp aan de oever van de Damse Vaart en thuisbasis van de beruchte Tijl Uilenspiegel. Even buurten bij de Oost-Vlamingen. Op nauwelijks twintig kilometer van Damme ligt Maldegem, een levendige landelijke gemeente. In het noorden straalt het rustige kanalengebied met zijn lange rijen canadapopulieren een bijzondere bekoring uit; in het zuiden bieden de honderden hectaren bossen van Drongengoed de natuurliefhebber een waaier van recreatiemogelijkheden. Een paradijs voor wandelaars en fietsers. Buurgemeente Sint-Laureins bestaat uit vijf gehuchten en het landschap kenmerkt zich door uitgestrekte polders, dijken en 10-tallen stille kreken. Nederland ligt vlakbij. Steek de grens over, richting gemeente Sluis, met aantrekkelijke stadjes als Aardenburg en ter Muiden. Binnen de stadswallen van Sluis onderga je de sfeer van een ondernemende winkelstad: een beetje Hollands maar toch nog volop Vlaams.

De Vroomm-route is vanaf 15 september gratis te verkrijgen bij de toeristische diensten van de vijf deelnemende gemeenten. Voor Knokke-Heist: toerisme@knokke-heist.be , tel. 050 630 380.