15.3.13

34ste Fotofestival met 1ste PixSea Award

Van 24 maart tot 9 juni presenteert het Fotofestival Knokke-Heist in het Cultuurcentrum Scharpoord de selectie van de PixSea Award. Deze nieuwe internationale prijs voor fotografie werd in het leven geroepen door de gemeente Knokke-Heist om haar positie van levendig en professioneel platform voor fotografie te bestendigen. 

De PixSea Award, gecoördineerd door curator Inge Henneman, bestaat uit twee luiken die de bezoekers kunnen ontdekken in een tentoonstelling van museale kwaliteit. De eerste prijs beloont het parcours van een fotograaf (Oeuvre Award). Die wordt dit jaar toegekend aan de Italiaanse fotograaf en architect Guido Guidi (1941). De tweede prijs beloont een opkomende fotograaf (Emerging Artist Award). Een professionele jury maakte een preselectie van zeven fotografen voor dit tweede luik: Clare Strand (UK), Andrea Geyer (USA/D), Anouk Kruithof (NL), Olivier Cornil (BE), Noémie Goudal (UK), Benjamin Girette (FR), Anette Kelm (D). In de tentoonstelling zijn verschillende werken van hen te zien, gaande van klassieke fotografie tot interactieve of ludieke installaties. Zo wordt Anouk Kruithofs werk boven de mensen hun hoofd opgehangen en kan men het ontdekken door rond te wandelen met een spiegel, of de 3D werken van Noémie Goudal die je bekijkt doorheen een moderne versie van een stereoscoop. De naam van de winnaar van de Emerging Artist Award van deze selectie zal onthuld worden op 23 mei, tijdens een officiële ceremonie waar persoonlijkheden uit de wereld van de fotografie samenkomen. 

Vanaf 9 mei wordt het Fotofestival Knokke- Heist, zoals elk jaar, aangevuld met de World Press Photo ’13(www.worldpressphoto.org). Dat is de belangrijkste en meest prestigieuze wedstrijd voor professionele persfotografie ter wereld. Photo View, dat eigenzinnige fotografie viert (www.beeldexpressie.be), staat ook opnieuw op het programma van deze nieuwe editie. De lokale fotoclubs doen ook mee aan het festival.