31.10.13

Opnames historische spektakelfilm Kenau in het Zwin

Het college in Knokke-Heist heeft donderdagmorgen toelating gegeven voor historische opnames in Het Zwin. Momenteel legt de bekende Nederlandse regisseur Maarten Treurniet de laatste hand aan de opnames van de Nederlands/Belgische historische dramafilm Kenau die in de loop van 2014 in première gaat. De film vertelt het verhaal van de Haarlemse verzetstrijdster 'Kenau Simonsdochter Hasselaer' die tijdens de 80 jarige oorlog hevig verzet leverde tegen de Spaanse overheerser
Op zaterdag 16 november vinden één van de allerlaatste opnames plaats in het Zwin.  Met behulp van Computer Generated Images (CGI) worden de Knokke-Heistse duinen in postproductie omgetoverd tot een Spaans legerkamp.  Het productiehuis Fu Works draait op 17-18 november ook nog een scène van een terechtstelling en inval van de Spaanse kroon op de markt van Brugge. Hiervoor zoekt men nog een 50-tal figuranten tussen 15 en 70 jaar. Geïnteresseerden kunnen zich kandidaat stellen via figuratie.kenau@gmail.com 
Het verhaal
Tienduizend man Spaanse troepen onder commando van don Frederik, de zoon van Alva, belegeren in 1572 Haarlem, een strategisch gelegen vestingstad tussen de Noordzee en het IJ. Het beleg vormt het begin van een hevige strijd om de Hollandse vestingsteden. De Haarlemse burgers en het garnizoen onder commando van de prinselijke gezant Wigbold Ripperda, verdedigen de stad met grote verbetenheid.
Tijdens het beleg van Spanjaarden op de stad Haarlem gaat Kenau Simonsdochter Hasselaerer (Monic Hendrickx) met een paar honderd vrouwen de strijd aan door met kokend water, brandend stro en gesmolten pek vanaf de stadsmuren de vijand van zich af te houden. Terwijl ze met haar vrouwenleger een heroïsche strijd voert tegen de Spaanse belegeraar, gevoed door haat en verdriet om de executie van haar jongste dochter, dreigt ze echter ook haar oudste dochter ook te verliezen. 
Haarlemse Jeanne d’Arc?
Of Kenau Simonsdochter Hasselaer ook daadwerkelijk heeft meegevochten, is nog altijd een discussiepunt onder  historici. De mythe van deze strijdvaardige Nederlandse Jeanne D’Arc blijft echter verder leven. Haar voornaam “Kenau” wordt nog altijd gebruikt als scheldwoord voor bazig manwijf maar staat ook synoniem voor een moedige, doortastende en zelfstandige vrouw.