30.10.13

Knokke-Heist klaar voor 40ste Canadese Bevrijdingsmars

Geschiedenis
Het was in 1973 dat voor het eerst sprake was van een Canadese Bevrijdingsmars. Gerard Adriaensens, bestuurslid van de heemkundige kring ‘Cnocke is hier’ samen met Gaspar Warnier hadden het idee een  33 km lange wandeltocht in te richten vanaf Hoofdplaat, eerste gemeente bevrijd in oktober 1944, tot in Knokke.
Op 1 november 1974 waren 150 moedige wandelaars klaar om deze tocht aan te vatten. Enkele bussen vervoerden de deelnemers vanaf het Verweeplein naar de startplaats bij de Schelde. Oud para commando’s, jeugdgroepen, scouts en vele Knokkenaars trotseerden het gure herfstweer. De grote groep werd zelfs ontvangen op het gemeentehuis te Oostburg en de harmonie  De Zeegalm’ begeleidde de wandelaars  vanaf de Oosthoek tot aan het Monument.
Er werd beroep gedaan op de zustervereniging ‘Heemkundige kring West Zeeuws Vlaanderen’ en voor de 2de editie kon de organisatie rekenen op een Canadees militair peloton, afkomstig uit Lahr, Zwarte Woud waar een grote Canadese basis gevestigd was.  Ondertussen had Danny Lannoy zijn legerdienst vervuld in Duitsland en kon zich ten volle inzetten voor de contacten en protocol. Vanaf 1976 was het geluid van de doedelzak niet meer weg te denken uit het mars gebeuren.  Meer dan 600 wandelaars schreven zich in voor deze unieke herdenkingstocht.
Het organisatiecomité mocht ieder jaar rekenen op de gemeentebesturen op Nederlands grondgebied, nu ‘groot” Sluis. Geregeld zorgde het contingent voor een veteraan die de jonge soldaten vergezelde. Het was immers het ‘4th Combat Engineer Regiment’ dat jarenlang  Canada vertegenwoordigde op de mars.
Naast de wandeltocht waren nog andere activiteiten; een kerkdienst en bezoek aan de militaire begraafplaats te Adegem. Ook werd verbroederd met de WNZB wandelclub die zich ging bezighouden met de praktische kant van de mars. Ondertussen had Dirk Overstraete zich gemeld als bestuurslid van het Canadacomité om de voorzitter bij te staan, en tot op heden.

In 1983 werd op het stadhuis een tijdelijk radiostation ON4 CLM (Canadian Liberation March) geopend voor de  radioamateurs.
Engineer veteranen volgden jaar na jaar, in 1944 betrokken bij de bouw van de bailey brug in Retranchement.
Bij de 40ste herdenking van de bevrijding mocht Freddy Jones  het cultureel centrum Scharpoord vullen met zijn collectie oorlogsuniformen, wat vanaf 2009 in het ‘For Freedom’ museum zou tentoongesteld worden. De Canadese volksvertegenwoordiger Allan Mc Kinnon, zelfs oorlogsveteraan, opende deze spectaculaire expo.
In Eede kwam er in 1984 ook een Canadees monument en ‘bren carrier’, waar nu nog jaarlijks een bloemenhulde plaatsgrijpt. In ditzelfde jaar werden 4 van de 18 herdenkingsstenen geplaatst van de bevrijdingsroute. De eerste ‘marchmarker’ werd onthuld door  veteraan Brig.Gen. Rockingham, bevelhebber van de 9de Canadese Infanterie Brigade.
In 1986 werd te Retranchement de site omgedoopt tot  ‘Hickmanbrug’, ter nagedachtenis van de gesneuvelde sergeant.
Ondertussen steeg het deelnemersaantal naar meer dan 2000.  Toen de militaire basis in Duitsland sloot kon de organisatie beroep doen op Canadezen uit de basis Brunssum, Nederland.
Enkele jaren terug werden de koppen bij mekaar gestoken. Het idee de mars te laten doorgaan op de 1ste zondag van november inplaats van de feestdag 1 november. De tweedaagse is ondertussen  succesvol en de Nederlandse deelnemers hoeven niet voortaan meer verlof te nemen voor deze herdenkingstocht op hun grondgebied.
De sportdienst van Knokke-Heist zorgt  voor de publiciteit en technische bijstand. De WNZB wandelclub met voorzitter Philip Van Speybroeck en ‘Cnocke is hier’ met D.Lannoy en D. Overstraete zorgen jaarlijks om de Canadese Bevrijdingsmars in ere te houden, een hulde te brengen aan zijn die vielen voor onze vrijheid.
De ‘For Freedom Pipe Band’ zorgt dit jaar voor de begeleiding van het Canadees contingent in Oostburg, Retranchement en Knokke, naar aanleiding van de 40ste herdenkingstocht.
Zaterdag 2 november: Afstanden 6, 10, 15, 21 km
Zondag   3 november:   13 km,  Knokke –Retranchement-Knokke 18 km,    Hoofdplaat –Knokke 33 km

Inlichtingen:   zie  www.wnzb.be