28.3.12

Knokke-Heist niet akkoord met geplande inkrimping bij De Lijn

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist gaat niet akkoord met de geplande inkrimping bij De Lijn. De bezuiniging zullen vanaf 1 juli namelijk grote gevolgen hebben voor het vervoersaanbod in de badstad. Derhalve heeft het gemeentebestuur een brief met aanbevelingen gericht aan De Lijn. Wie eveneens wenst te protesteren tegen de maatregelen, kan dat doen met dit onlineformulier en een kopie aan hilde@hildecrevits of op de Facebookpagina van de minister.
Wat verandert er niet of alleen in details? De kusttram, buslijn 12/44 van Zwin – Oosthoek – Het Zoute – Knokke – Kliniek - Westkapelle rustoord, en aansluitend lijn 42 Breskens – Brugge. Er komt een bijkomende halte aan het nieuwe zwembad in Duinenwater. De bussen rijden niet meer via Lippenslaan – Dumortierlaan - Albertplein, maar via Zoutelaan – Elizabetlaan - Albertplein. Er zullen iets minder bussen doorrijden naar het Zwin, en ook in juli en augustus zal die lijn de verbinding met Het Zwin verzekeren, want zomerlijn 13 (Knokke station - Kliniek – Oosthoek - het Zwin) wordt afgeschaft.
Lijn 11 verdwijnt: Zoute – Knokke – Kliniek, die daarna verder reed als lijn 3 richting Heist. Het centrum van Knokke en het ziekenhuis zullen dus maar 1 keer per uur meer bediend worden! En wie vanuit Heist of Duinbergen met lijn 3/11 naar de kliniek reed, zal nu weer de tram moeten nemen en dan in Knokke de bus. Het gemeentebestuur stelt zich grote vragen over de vervoerscapaciteit en stiptheid (aansluiting trein!) bij dit verminderde aanbod.
Lijn 3 blijft bestaan tussen Ramskapelle en Heist Noordhinder, maar zou vanaf 1 juli via Breed Veertien en Westkapellestraat – Kalvekeetdijk – Natiënlaan naar Westkapelle rijden. Pech voor wie vanuit Ramskapelle de tram wil nemen richting Knokke of Zeebrugge: die mag bijna een km stappen! Dat geldt ook voor de Ramskapelse middelbare scholieren. Het gemeentebestuur kan begrijpen dat de verbinding Knokke- Duinbergen – Heist wordt afgeschaft wegens dubbel gebruik met de tram. Lokaal moeten mensen zonder eigen vervoer die nu vanuit de Heistse ‘oosthoek’ naar Delhaize of Brantano gaan shoppen met de bus, dat voortaan wel weer te voet doen, of eerst naar het Heldenplein gaan en daar de bus nemen. Ons bestuur pleit er daarom voor om het geplande traject Heist –Westkapelle (wellicht weinig rendabel) niet uit te voeren, maar in plaats daarvan (een gedeelte van) de lus te behouden door Heist, minstens Heistlaan - Elizabetlaan. Verder in de mate van het mogelijke een stuk verder door Heist en zo terug naar Noordhinder. Een extra tramhalte ergens ter hoogte van de tunnel Polderstraat zou misschien de pil vergulden. Een stukje doortrekken van lijn 3 tussen Ramskapelle en de Dudzelestraat zou een alternatieve verbinding kunnen bieden met de lijn Knokke – Brugge. Voorts komt een frequentievermindering op lijn 41 Knokke – Brugge (die voortaan de Natiënlaan volgt i.p.v. Edward Verheyestraat - Kragendijk) en belbus 49 naar Damme, en worden enkele ritten lijn 45 Knokke – Maldegem geschrapt.