30.4.12

Een maand lang Knokke-Heist@work met Horizon 8300

Zondag opende in de Scharpoordtuin de tentoonstelling Horizon 8300, Knokke-Heist@work. De tentoonstelling beperkt zich niet meer binnen de ruimtes van het cultuurcentrum Scharpoord. De gemeente zelf wordt de expositieruimte, daar waar de concrete realisaties vorm aan het krijgen zijn. Op acht sites op het grondgebied wordt in containers toelichting gegeven worden bij wat ter plaatse wordt gerealiseerd. De expositie loopt tot 3 juni 2012 en is elke dag gratis toegankelijk van 10 tot 19 uur.

Site 1 – Cultuurcentrum Scharpoord


In dit containerdorp met centrale lounge kunt u op groot scherm de introductiefilm bekijken en brochures verkrijgen met daarop het parcours dat de 7 locaties verbindt. Het fietsparcours bestaat uit een oostelijk gedeelte van 15 km en een westelijk gedeelte van ongeveer 20 km.

Site 2 - Duinenwater


Aan de oevers van het Duinenwatermeer krijgen het nieuwe zwembadcomplex en een jeugdcentrum volop vorm. Ook de aanleg van een elektrische waterskipiste van het toekomstige Lakehouse Paradise is volop gestart. Doel is hier naast een centrum voor waterrecreatie eveneens een jeugdherberg uit te bouwen.

Site 3 - ’t Walletje


Ter hoogte van het waterbufferbekken aan de derde fase van het lokale bedrijventerrein van ’t Walletje wordt de realisatie van het nieuwe bedrijfsverzamelgebouw met kantoortoren uit de doeken gedaan. Ook de steeds concretere plannen van de vzw Gezondheidszorg Oostkust voor de nieuwe ziekenhuiscampus wordt toegelicht. Verder uitgewerkte plannen zullen concreter de stand van zaken aangeven van de ‘missing link’ A11 of autosnelweg die de N49 met de achterhaven van Zeebrugge zal verbinden.

Site 4 - Dorpsplein Ramskapelle


Een vierde container bevindt zich ter hoogte van de parking aan de kerk en pastorie van Ramskapelle. In de directe nabijheid is recent eeen park met speelnatuur gerealiseerd. Naast een toelichting over dit project zal van de gelegenheid gebruik gemaakt worden om de drie in uitvoering zijnde uitbreidingsprojecten van Ramskapelle te verduidelijken aan de hand van de goedgekeurde verkavelingsplannen.

Site 5 - Heulebrug

Ter hoogte van het centrale plein aan de toren van Heulebrug zal naast de toelichting over de verdere realisatie van de tweede en derde fase van het project Heulebrug, eveneens een beeld gegeven worden van de functies die zich in de centrale toren bevinden.

Site 6 - Zeedijk Heldenplein

De stranden van Heist zijn in volle transformatie, vooral door de sterk aangroeiende zandbank naast de strekdam van de haven van Zeebrugge. Als gevolg daarvan is de bloeiende zeilclub van de VVW Heist geherlocaliseerd aan de oostzijde van het Dir. Gen. Willemspark. Op de bestaande locatie van de VVW wordt op korte termijn een nieuw sportstrand ontwikkeld. Toekomstgerichte oplossingen om van het knelpunt van de verzanding een kans de maken worden in de container op de zeedijk verder toegelicht. Daarnaast wordt toelichting gegeven bij twee strategische projectzones in Heist waaraan momenteel hard wordt gewerkt, namelijk het project ter hoogte van de Kursaalstraat/Heldenplein/Elizabetlaan en het project ter hoogte van de stationsomgeving van Heist.

Site 7 - Oosthoek

Op het einde van de Zoutelaan, tegenaan de charmante Oosthoek, krijgen de contouren van een nieuw wellness hotel op de gronden van de voormalige Gustave Siska, vorm. Niet zo heel ver hiervandaan krijgen de ideeën van de nieuwe scholencampus, in de oksel van de Kragendijk met de Jan Devischstraat stilaan vorm. Aan de hand van plannen en simulaties wordt deze projectzone nader toegelicht. Hier maken we van de gelegenheid gebruik om een aantal nieuwe artistieke ingrepen uit te lichten, zoals de nieuwe bolhoed op het Albertplein, het nieuwe plein aan de Wielingen en het nieuwe plein ter hoogte van de Anemonenlaan met de Zeedijk.

Site 8 - Zwin

De herinrichting van de zwinduinen en polders door ANB (Agentschap Natuur en Bos) zijn ondertussen goed gekend. Op de site ter hoogte van het vogelpark Zwin wordt dieper ingegaan op de plannen van het nieuwe Zwin Natuurcentrum die de Provincie West-Vlaanderen in het najaar van 2012 wenst te realiseren. Ook het uitgetekende inrichtingsplan van de Zwinuitbreiding met 120 hectares wordt aan de bezoeker kenbaar gemaakt.