12.9.10

Nieuwe molenaars stellen Kalfmolen in Knokke weer in bedrijf

Naar aanleiding van Open Monumentendag werd in het weekend de Kalfmolen in Knokke weer in gebruik gesteld. Deze staakmolen langs de Graaf Jansdijk dateert uit 1690. Meteen werden zondag ook de nieuwe molenaars voorgesteld. Ze hebben zich de voorbije maanden helemaal ingewerkt, nadat ze eerst de molenaarscursus van de provincie hebben gevolgd. Het gaat om Ivan Maertens uit Heist en Stijn Vancauwenberghe uit Tielt. Maertens is naast molenaar ook compostmeester. Bij Vancauwenberghe zit het molenaarschap in de familie. Hij is reeds sedert z’n 9de gebeten door de molenmicrobe.

Als eerste in ons land werd de Kalfmolen in 1939 beschermd. Sinds 1974 is de windmolen eigendom van de gemeente Knokke-Heist. De voorbije jaren werd het ruim 5 ton wegende gevaarte gerestaureerd. Ondermeer werd een zware houten pestel vervangen. De molen is maalvaardig maar nog niet perfect in orde. Volgend jaar worden de laatste mankementen weggewerkt. Onder andere zal de molen even van z’n voetstuk getakeld worden ten einde de staak volledig verticaal te krijgen. Dat moet het zware kruien van de complete molen naar de juiste windpositie een stuk makkelijker maken.

Het is de bedoeling om de Kalfmolen, als de wind het toelaat, een paar keer per week te laten draaien; ook in de winter. “Een molen die niet draai, komt snel in verval” zegt Erfgoedschepen Danny Lannoy. De molenaars zijn trouwens op zoek naar landbouwers die hun graan of maïs willen laten malen of pletten. De historische molen en de samen 2 ton wegende molenstenen kunnen dit probleemloos aan. De beste resultaten verkrijgt men bij een windkracht tussen de 5 en 7 Beaufort.