Maatjes geproefd in Heist en Knokke
.jpg)
Zowel op de Bolle in Heist als op het
Verweeplein in Knokke liet veel volk zich de nieuwe maatjes smaken. Ze waren
trouwens niet alleen. Jaarlijks wordt 30 miljoen kilo haring verwerkt tot
Hollandse Nieuwe, oftewel 200 miljoen haringen. Daarvan worden er 85 miljoen in
Nederland geconsumeerd. Bij ons en Duitsland worden er respectievelijk 15 en
100 miljoen haringen verorberd. De nieuwe haring was “goed vet”, maar niet
beter dan vorig jaar, volgens kenners. Onder gunstige omstandigheden kan een
haring zich in het voorjaar elke dag 2 procent vetter eten. Een kwart van zijn
gewicht kan uiteindelijk uit vet gaan bestaan. In mei, als de haring een
vetpercentage van minimaal 16 procent heeft bereikt, begint de jaarlijkse
periode waarin op maatjesharing wordt gevist. Die duurt doorgaans tot juli.
Haring mag dus Hollandse Nieuwe heten als hij minimaal 16 procent vet bevat, en
op de traditionele Hollandse manier gekaakt, gezouten en gefileerd is. Dit jaar
is de haring twee weken later. Het slechte weer van de afgelopen weken is de
boosdoener. Door het ontbreken van voldoende zonlicht heeft de groei van
plankton zich laat ontwikkeld. Plankton is van invloed op de groei van de
haring.
Foto’s met dank aan André
Desmidt
Een diareportage kun je HIER bekijken.