6.3.13

90 jaar vtbKultuur en 60 jaar Volksontwikkeling

Op vrijdag 15 en zaterdag 16 maart vieren vtbKultuur Knokke én de samenwerking Volksontwikkeling Knokke-Heist feest. De vereniging vtbKultuur Knokke is dan 90 jaar jong en Volksontwikkeling 60 jaar. Vrijdagavond is er om 20 u. de slotavond De Azoren met Jean-Pierre en Mieke Demarsin in het Cultuurcentrum Scharpoord met aansluitend een receptie waarop iedereen welkom is. Op zaterdag is het echt feest met om 12.30 u. in Ten Bos, Blinckaertlaan een feestlunch met receptie, feestmaal én heerlijke jazz- en croonermuziek van het King Jazz Trio met Frederik Torresan, Thijs De Bree en Chris Van Kerckhove. vtbKultuur Knokke organiseert jaarlijks in samenwerking met Davidsfonds Knokke in Volksontwikkeling Knokke-Heist 15 unieke avonden met reisreportages, spreekbeurten over actuele onderwerpen, concerten, theatervoorstellingen i.s.m. Cultuurcentrum, lezingen i.s.m. Oostkustacademie alsook exploratiefilms.

Een stukje geschiedenis

De beweging vtbKultuur – vroeger VTB-VAB – werd in Knokke opgericht in 1923 door dokter De Beir (vader van mevrouw De Beir, weduwe van wijlen Ere-Burgemeester Eugène Mattelaer). Daarna werd de hr. Godefroy, vader van de weduwe van wijlen Herman Aernoudts, de vertegenwoordiger, zoals de voorzitters vroeger genoemd werden. Tot 1973 leidden Valère Allary, Ward Vervarcke, Fernand Quintens, Gaston Van Lede, Paul Geerinckx en journalist Jan De Groeve de beweging. Vanaf 1974 trok Jacqueline Vermael de vereniging met in het bestuur o.a. ook Hugo Maene. In 1980 werd het bestuur uitgebreid met Liliane Vergauwen, Gilbert Verbraecken en in de jaren ’90 Firmin Laute, Dominiek Segaert en in 2002 Rosa Desloovere tot vorig jaar ook Philippe Van Hoorebeke erbij kwam. In 1999 vierde de afdeling het 75-jarig bestaan met een afdelingsreis naar Trier en een Scandinavond. De start van het werkjaar 2008-2009 was meteen ook het afscheid van Jacqueline Vermael als voorzitster, officieel vtbKultuur-vertegenwoordigster. Zij werd opgevolgd door Dominiek Segaert, bijna 30 jaar actief in de werking Volksontwikkeling waarvan 14 jaar voorzitter Davidsfonds. Jacqueline werd passend gehuldigd. Op 14 maart 2010 verloren we Jacqueline Vermael als boegbeeld van vtbKultuur in Knokke die ook erg actief was als penningmeester van de Cultuurraad en lid van het beheersorgaan van de vzw Cultuurcentrum. De samenwerking Volksontwikkeling ontstond enkele jaren na de Tweede Wereldoorlog en officieel in 1952 onder impuls van wijlen ere-voorzitter en ere-burgemeester Dr. Eugène Mattelaer. Vanaf 1952 ontstond ook het beroemde gulden boek met daarin alle activiteiten van de samenwerking tussen vtbKultuur (vroeger VTB-VAB) en Davidsfonds. Voorzitters van de samenwerking Volksontwikkeling waren achtereenvolgens Dr. Debeir, Dr. Eugène Mattelaer, Dr. Pat Ketele, Gaston Van Lede, Herman Aernoudts, Dirk Goossens, Roland Poelvoorde en huidig voorzitter Dominiek Segaert. Van het samenwerkingsverband vtbKultuur en Davidsfonds (Volksontwikkeling) zijn bijna 600 gezinnen lid. 

Een gezinskaart kost vanaf het volgende werkjaar 2013-2014 slechts 30 EUR en is geldig voor alle inwonende gezinsleden en biedt ook maximum twee Uit-passen aan. Aan het programma 2013-2014 wordt eerstdaags de laatste hand gelegd en het belooft opnieuw een schitterend programma te worden. Vermelden we zeker ook de uitstekende samenwerking met het Cultuurcentrum en Oostkustacademie. Meer info over de werking: www.vtbkultuurknokke.be en www.davidsfondsknokke.be of bij Dominiek Segaert (0479691865) en Annie Poissonnier (0474291968)

Op de foto van links naar rechts, zittend: Gilbert Vancaillie, Annie Poissonnier (voorzitster Davidsfonds Knokke), Dominiek Segaert (voorzitter vtbKultuur Knokke en Volksontwikkeling) met kunstwerk Cultuurdrager 2012 van Nic Billio, Philip Hemschoote, 2de rij: Luc Van Belleghem, Liliane Vergauwen, Rosa Desloovere, Ann Landschoot, Firmin Laute, 3de rij: Jean-Pierre Sabbe, Philippe Van Hoorebeke, Chris Anseeuw, Guido Van de Sompele, Christopher Beausaert.