18.11.11

Tot 2016 geen nieuwe belastingen gepland in Knokke-Heist

Zoals gebruikelijk is Knokke-Heist één van de gemeenten in onze provincie die vroeg klaar is met de begroting voor het volgende jaar. Uit cijfers van de financiële nota, die onze nieuwsdienst heeft kunnen inkijken, blijkt dat men het beoogde structureel evenwicht in GEWONE DIENST net niet heeft kunnen bereiken. De geraamde uitgaven zijn met 4 procent gestegen naar 75,5 miljoen euro. De ontvangsten gingen met 4,6 procent de hoogte in naar 74,9 miljoen euro. Er is derhalve slechts een tekort van 600.000 euro, wat neerkomt op minder dan één procent van het totaal. Om het budget van de Gewone Dienst sluitend te krijgen wordt het tekort gefinancierd met een stukje van het reservefonds dat 11,2 miljoen euro bedraagt. Grote post in Gewone Dienst is onder meer de personeelskost, die één derde van de uitgaven vertegenwoordigt. Ook de Overdrachten zijn spectaculair gestegen. Het gaat om subsidies en toelagen aan externen zoals politie (290.000 euro), OCMW (400.000 euro), Gemeentelijke vzw’s (400.000). De grootste nieuwe uitgavenpost beloopt 700.000 euro en is bestemd voor de uitbating van het nieuwe zwembad. In tegenstelling tot het feit dat de te ontvangen dividenden volgend jaar terugvallen naar zo’n 3 miljoen euro, zitten de fiscale ontvangsten wel in de lift. Er wordt 1,6 miljoen euro meer geïnd aan belasting en retributies. Dat komt wegens de vermeerdering van het aantal woningen, de tweede verblijven en de indexering van de tarieven op bouwen en verbouwen.

In BUITENGEWONE DIENST werden voor 2012 in totaal 15 miljoen euro aan investeringen ingeschreven. Uitschieters daarbij zijn de nieuwe Scholencampus in Knokke (7,6 miljoen), de gronden van het project Vogelzang (3,9) bij Knokke-dorp en allerlei wegeniswerken. Deze investeringen worden door de gemeente zelf gefinancierd. Daartoe wordt de resterende 10,6 miljoen uit het gewoon reservefonds gebruikt en wordt een nieuwe lening van 4,4 miljoen afgesloten. Dit laatste is trouwens hetzelfde bedrag dat volgend jaar aan leningen wordt afgelost. De schuldenlast blijft dus stabiel.

Het MEERJARENPLAN tot 2016 valt in Knokke-Heist op door “voorzichtigheid en geen zotte dingen” zegt ontvanger Stein Moyersons. Van 2012 tot 2016 worden 46,6 miljoen euro aan investeringen gepland. Die worden maximaal gefinancierd met eigen middelen bij “GELIJKBLIJVENDE BELASTINGEN TOT 2016”.