20.12.08

Winnaars Internationaal Fotofestival Knokke-Heist. Jury ontstemd over Iran

Zaterdagavond heeft de professionele jury van de 31ste editie van de Internationale Fotowedstrijd Knokke-Heist de laureaten bekend gemaakt. Voor de uitgave 2009 werden in totaal 4086 foto’s ontvangen. Die zijn afkomstig van 625 fotografen uit 37 verschillende landen. Dat is beduidend meer fotografen en landen dan vorig jaar. Toch is het met de winnaars van het festival een volledige Vlaamse aangelegenheid geworden. De Gouden Lens 2009 gaat naar Antwerpenaar Dan Zollmann voor de inzending “Na het gebed”. De foto toont een onverwacht aspect van het joods-orthodoxe leven in Antwerpen. “Respectvol en zonder enscenering heb ik getracht het joodse leven in onze stad voor te stellen”, aldus Zollmann. Het picturale licht in de winnende foto doet aan een schilderij van Vermeer denken. De Zilveren Lens werd in de wacht gesleept door de 50-jarige Sus Bogaerts uit Lommel met de foto “Automatic Diesel Station”. De opname in wit en blauw van een pompstation op een gitzwarte achtergrond lijkt als een ruimtestation in een sterrenloze hemel. Beroepshalve is Bogaerts helemaal niet met fotografie bezig. De hobby boeit hem echter al sedert z’n kinderjaren. De Bronzen Lens werd gewonnen door Patrick Bardyn uit Oudenaken met “Cinema Nova”. De foto in zwart-witte retrostijl toont een oudere man die met rijhandschoenen aan in z’n wagen voorbij een bioscoop rijdt. Bardyn profileert zich vooral als straatfotograaf, waarbij hij zoekt naar het magische moment in het alledaagse.


Ontstemd over Iran

De jury was duidelijk ontstemd over het feit, dat een week geleden IRNA, het Islamitisch Revolutionair Nieuwsagentschap, in Teheran aankondigde dat 99 foto’s van 44 Iraanse fotografen zullen te zien zijn op het Knokke-Heistse Fotofestival. Jurylid Freddy Van Vlaenderen tilde zwaar aan het feit dat fotografen in Iran blijkbaar hun inzendingen moeten bundelen via een overheidsbureau. Daarvoor moeten ze in Iran ook nog inschrijfgeld betalen, terwijl deelname aan de wedstrijd in Knokke-Heist gratis is, aldus Freddy Van Vlaenderen.

Het 31ste Fotofestival loopt van 29 maart tot 6 juni op diverse locaties in Knokke-Heist.

De juryleden: Stephane Verheye (voorzitter), Boris Ljugov, Arno Roncada, Marc Slootmaeckers, Ludovic De Vlam, Freddy Van Vlaenderen.