21.6.08

Knokke-Heist wil hét Cartoonfestival van Europa worden

Zaterdagnamiddag werd in de Humorhall in Duinbergen de 47ste Cartoonale officieel geopend. Van de 2850 ingezonden tekeningen werden er ruim 430 weerhouden voor de tentoonstelling. De Gouden Hoed werd in de wacht gesleept door een tekening van de Pools-Amerikaanse cartoonist en tv-documentaire-maker Pawel Kuczynski. De winnende cartoon laat een pinguin zien die z’n jong voedert in een ijskast, die als vogelnestje in een boom hangt. De Braziliaan Moacir Gutteres en de Luxemburger Pol Leurs namen respectievelijk de Zilveren en Bronzen Hoed in ontvangst.


Gekoppeld aan de Cartoonale vertoont de Press Cartoon Belgium ook de beste spotprenten die vorig jaar in de vaderlandse pers verschenen zijn. Uniek zijn dit keer de vele scherpe cartoons over de Belgische politieke situatie. De genomineerden van de Inktspotprijs vertegenwoordigen in Knokke-Heist dan weer de populairste Nederlandse perscartoons. Daarnaast ook de solotententoonstelling van Kim Duchateau. En verder nog de werken van Sebastian Krüger. Deze tot schilder geworden Duitse karikaturist maakt zeer grote expressieve schilderijen van The Rolling Stones, David Bowie, Elvis en vele andere grote sterren. In de tentoonstellingshal werd voor het eerst ook een hoekje ingeruimd voor Erotiek en voor de digitale multimediacartoon mét geluid. In de bibliotheek Scharpoord kan men ten slotte nog terecht voor de tentoonstelling ‘1 jaar Leterme’ van de hand van cartoonist Marec.

Volgens Eerste Schepen Maxim Willems wil Knokke-Heist de komende maanden via het internet een campagne voeren om meer tekeningen van Europese cartoonisten aan te trekken. Daartoe werd een nieuwe stafmedewerker aangesteld. Reeds jaren overheerst namelijk het aanbod cartoons uit Azië. Interpretatie van die tekeningen ligt niet altijd voor de hand. Knokke-Heist wil er alles aan doen om de komende jaren uit te groeien tot DE Europese Cartoonale. Het Internationaal Cartoonfestival Knokke-Heist is voor het grote publiek toegankelijk van zondag 22 juni tot 28 september.