14.9.07

Knokke-Heist pleit bij minister Crevits voor Westkapelle-vriendelijke AX

Naar aanleiding van een artikel in het Brugsch Handelsblad van 31 augustus 2007 waarin Minister Hilde Crevits de wens uit om het dossier van de AX te koppelen aan dat van de N9, vond het college van burgemeester en schepenen van Knokke-Heist het nodig de minister te wijzen op een aantal belangrijke nuances. Vooral de uitspraak “Europa verplicht ons om het alternatief te kiezen dat de minste schade berokkent aan de natuur” komt bij het college over als een tè eenvoudige benadering van dit complexe dossier. Hoewel de Minister in het bewuste artikel geen stelling neemt over de 4 mogelijke tracés, vond het schepencollege het nuttig om in een schriftelijke reactie aan de kersverse minister van openbare werken de visie van Knokke-Heist nog eens uitgebreid uit de doeken te doen.


Het gemeentebestuur wenst in elk geval te beklemtonen dat het volstrekt de mening van sommige administraties niet deelt dat “Europa” de door Knokke-Heist voorgestelde variante 4 niet zou toelaten. Integendeel, de Europese richtlijn laat toe dat, van zodra voor de aanleg van een weg geen ander alternatief mogelijk is dan een Speciale Beschermingszone van een Vogelrichtlijngebied aan te snijden, er wel degelijk rekening mag gehouden worden met motieven van menselijke gezondheid en sociale factoren. In zo’n geval, zelfs indien er prioritaire dier- en plantensoorten aanwezig zijn, is zelfs geen voorafgaandelijk advies van de Europese Commissie nodig.

In een goed onderbouwd juridisch advies, heeft het gemeentebestuur reeds eerder de toenmalig bevoegde minister Kris Peeters proberen duidelijk te maken dat tracé 4 zowel voor de natuur als voor de mens de beste oplossing is. Ook voor Damme, Brugge en de MBZ is deze 4de variant een aanvaardbaar alternatief. Het feit dat het resultaat van het MER-rapport zo lang op zich laat wachten, doet het gemeentebestuur vermoeden dat de argumentatie van Knokke-Heist ernstig in overweging wordt genomen. Aangezien de hogere overheid de werkzaamheden in 2009-2010 wil starten, hebben alle betrokken partijen er dan ook alle belang bij om in deze cruciale fase procedurefouten te vermijden. Het college van burgemeester en schepenen zal in elk geval Minister Crevits eerstdaags uitnodigen voor een persoonlijk onderhoud om het dossier van de AX uitvoerig te bespreken.