11.10.13

Record deelnemers voor enige Belgische Junior Surfwedstrijd

Steeds meer jongeren golfsurfen aan onze kust en dat hebben de surfclubs aan de Noordzee samen met de Belgische Surf Federatie begrepen. Tijdens de Philips O'Neill Groms Challenge in Knokke-Heist kunnen de Belgische beloften zich met elkaar en met Nederlandse jeugdtalenten meten op een surfwedstrijd zoals bij de profs. Deze wedstrijd voor jongens en meisjes onder de zeventien jaar vindt maar één keer per jaar in ons land plaats, en kan dit jaar rekenen op een recordaantal van 48 ingeschreven deelnemers uit België en Nederland.
De Belgische golven zijn vaak klein en ongevaarlijk, perfect voor de eerste ritjes van de lichtgewichten. Op sommige dagen mogen we zelfs vanuit het hoge noorden stevige deining verwelkomen. De Philips O'Neill Groms Challenge mikt op die grotere golven en hanteert daarom een wachtperiode van 5 weekends zoals bij de wedstrijden voor profs. De deelnemers strijden een afgebakende tijd (20 minuten bvb.) in groepjes. Wie de mooiste figuren op de golven maakt, mag door naar de volgende ronde en in de grote finale wordt beslist wie de uiteindelijke winnaar wordt. Een live score systeem laat de surfboys en -girls meteen hun punten weten. Een fotograaf en cameraman leggen alle actie vast en misschien scoren de surfertjes wel hun eerste foto in een surfmagazine of in de krant. Deelnemen blijft echter belangrijker dan winnen en daarom zijn er prijzen voor iedereen!

De nieuwe generatie surfers verdedigde vorig jaar voor de vijfde keer de Belgische eer op het landen-EK in het Franse Lacanau. Op dit Europees landenkampioenschap voor junioren (Eurojunior) werd het Belgische team knap 7de, een plaats net na de traditionele surflanden die gezien mag worden als kampioen van de kleine surflanden. De Belgische Surf Federatie wil verder op dat elan en traint de junioren dit jaar nog intensiever op meerdere buitenlandse stages. De jongeren kunnen tijdens de Philips O'Neill Groms Challenge ervaring opdoen voor de volgende afspraak op Europees niveau.