9.10.13

Daisy Luisterboeken in de bib Scharpoord

Slechtziend, blind, MS-patiënt, dyslectisch? De bib is er ook voor jou! Weet dat iederéén kan genieten van mooie, spannende ontroerende, leerrijke en grappige boeken. De bib van Knokke-Heist heeft maar liefst bijna 800 Daisy-luisterboeken voor u, gratis te ontlenen mét de aangepaste afspeelapparatuur. Tijdens de klantendag op zaterdag 12 oktober van 10 tot 11 uur vertelt Saskia Boets van Luisterpunt, de Vlaamse Openbare Bibliotheek voor personen met een leesbeperking, u er meer over. 
Digital Accessible Information System
Daisy is de naam van het standaardformaat voor luisterboeken voor personen met een leesbeperking en staat voor Digital Accessible Information System. Overal ter wereld worden luisterboeken in de speciale bibliotheken in dat cd-romformaat geleverd. In Daisy-boeken is een digitale structuur aangebracht. Dankzij die structuur kunt u door het boek bladeren, van zin naar zin, van bladzijde naar bladzijde en van hoofdstuk naar hoofdstuk. Zo kan u stukken opnieuw beluisteren of stiekem vooruit lezen. De Daisy-luisterboeken bevatten twee structuren, een mp3-structuur waardoor de meeste boeken op een cd passen en een Daisy-structuur die het mogelijk maakt een Daisy-boek te gebruiken zoals een gewoon boek. Zo kan je bladeren in het boek, bladwijzers plaatsen, voorleessnelheid aanpassen, ...
Daisy-spelers

De Daisy-spelers zijn perfect afgestemd op de behoeften van blinden en slechtzienden, maar ook op die van mensen met een andere leesbeperking (spierziekte, dyslexie...): ze hebben grote, duidelijke knoppen en iedere knop heeft slechts één functie. Ze worden geleverd met een duidelijke gebruiksaanwijzing, waarin de mogelijkheden van het toestel nauwkeurig worden uitgelegd. Voor mensen met een leesbeperking zijn dit de handigste toestellen.