Na Meritus voor het vlees, Flandria voor de groenten en fruit, en Purus voor de garnaal, werd donderdag, op de dag van de Dynastie, ook een keur en kwaliteitsmerk voor vis op de markt gebracht onder de naam Belfish. De naam is niet toevallig gekozen Belfish wil zich bewust als Belgisch keurmerk profileren, zegt Peter Cooleman algemeen directeur van het label. Het label zal op diverse niveaus worden ingevoerd. Van op het schip over de veiling naar de visverwerking tot bij de consument. Belfish staat voor duurzaam, vers en Belgisch. Deze drie peilers moeten er volgens Cooleman voor zorgen dat de consument weet wat men koopt. Vandaag de dag liggen visproducten in de rekken van exotische herkomst die als tong, pladijs of Belgische garnaal worden verkocht, wat helemaal niet het geval is, zegt Cooleman. Belfish staat ook voor duurzame visserij. In overleg met de Rederscentrale (de producentenorganisatie) visserij en diverse andere organisaties zullen rederijen worden beoordeeld op hun duurzaamheid. Naast innovatieve vistechnieken, energiebesparingen en op korte termijn voldoen aan de HACCP normen, zullen de vissoorten tijdens de paaiperiode geen Belfish label dragen. Hierdoor worden de vissoorten verder beschermd en is het voor de visser niet meer interessant om die vissoorten te vangen. De kwaliteitsnormen van Belfish worden gekoppeld aan deze van de drie visveilingen. Men zal dus perfect in staat zijn de traceerbaarheid van de vis na te gaan. Op de Belfish site worden alle Restaurants, vishandelaars, viswinkels, rederijen en visproducten maandelijks gepubliceerd. Op de verpakkingen komt een herkenbaar logo in de Belgische driekleur. Bij wijze van lancering worden vandaag op diverse Belgische ambassades Belfish producten geserveerd tijdens de recepties ter ere van de dag van de dynastie. We kozen voor een “Belgisch” label omdat we hebben ondervonden met “Purus, de Vlaamse Grijze Garnaal” dat consumenten over de taalgrens en in het buitenland daar niet echt oren naar hebben, zegt Peter Cooleman. Net zoals (al zal men dat in Brussel niet graag horen) Vlaamse chocolade en Vlaams bier of Vlaamse frieten in het buitenland niet verkopen. Vandaag zijn er al visproducten in de handel onder het Belfish label (Zeebaars, garnalen), stapsgewijs zullen tegen de eindejaarsfeesten alle vissoorten die in België via de visveiling worden aangevoerd onder het label verkrijgbaar zijn.