10.10.13

Oxfam Wereldwinkel overspoelt Knokke-Heist met choco

Oxfam-Wereldwinkel laat van zich horen tijdens de Week van de Fair Trade van 2 tot 12 oktober. Op zaterdag 12 oktober van 10 ot 17.30 uur viert Oxfam dé Wereld Winkel dag. Wie die dag een lege chocopot meebrengt naar de wereldwinkel in de Kerkstraat 47, krijgt gratis een volle pot Oxfam-choco in ruil. (zolang de voorraad strekt) Elke bezoeker maakt bovendien kans om 1 jaar lang gratis choco te winnen.
De pot op?
Onder de slogan ‘De pot op?’ stunten de wereldwinkels met hun chocopasta: op 12 oktober kan iedereen een lege chocopot – van gelijk welk merk – inruilen voor een gratis pot Oxfam Fair Trade-choco. In oktober vorig jaar organiseerde Oxfam-Wereldwinkels een gelijkaardige actie. Zo’n 40.000 gezinnen maakten toen kennis met de pure smaak van eerlijke chocopasta.
Verandert choco de wereld?
De chocopasta staat symbool voor alle wereldwinkelproducten. Via deze producten laat Oxfam-Wereldwinkels zien dat een andere manier van handelen mogelijk is, en klaagt ze de oneerlijke verhoudingen in de internationale handel aan. Honderden miljoenen producenten in het Zuiden en zeven miljard consumenten zijn de speelbal van een kleine groep bedrijven die zich alles kunnen permitteren. “Die onevenwichtig verdeelde macht leidt tot mensonwaardige omstandigheden bij de producenten in het Zuiden. Maar weinigen beseffen dat ook de Vlaamse consument hier de dupe van is. Eerlijke handel moet eerlijk zijn voor iedereen”. Daarom gooit Oxfam alle kaarten op tafel over eerlijke handel. Het hele verhaal wordt duidelijk voor een groot publiek in een filmpje op www.allekaartenoptafel.be.
Geen choco-fan?

Kom toch proeven van onze heerlijke Congolese koffie met lekkere zelfgebakken cakejes en brownies uit het Fair Trade assortiment. Of liever een hartige hap met een Bio Torrontes wijn uit Argentinië of een dieprode Shiraz van Koopsmanskloof uit Zuid-Afrika? Ook in bibliotheek Scharpoord word je verwend met een Fair Trade receptie door Oxfam vrijwilligers tijdens de klantendag. Ondertussen zorgt Hannelore Devaere, samen met enkele harpisten van deKunstAcademie, voor de muzikale aankleding.