7.10.13

Francis Van Dierendonck verdedigt vandaag Knokke-Heistse eer

Sommelier van het Casino Knokke, Francis Van Dierendonck, is finalist in de wedstrijd ‘Eerste Sommelier van België 2014’. De Gastronomische Club Prosper Montagné organiseert jaarlijks een wedstrijd waarbij op zoek gegaan wordt naar de beste sommelier en de beste kok van het land. De finale vindt vandaag plaats in de hotel- en toerismeschool Spermalie in Brugge. 
De overige finalisten zijn Dries Corneillie van Hertog Jan (Brugge), Benoit Coudere van De Karmeliet (Brugge), Grégory Van Acker van De Lijsterbes (Berlare) en Hendrik Verniers van Ten Bogaerde (Koksijde). 
Tijdens de wedstrijd moeten de sommeliers naast een theoretische proef ook een degustatieproef en praktische proef afleggen (onder meer een blindproef van drie wijnen, twee bieren en twee digestieven). De wedstrijd wordt in goede banen geleid door Gido Van Imschoot van Provoost Sommeliers. 
Gelijktijdig wordt ook de wedstrijd ‘Eerste Kok van België 2014’ gehouden. De finalisten hier zijn Vincent Denis, chef-patissier van L’Eveil des Sens (Montigny-le-Tilleul), Kevin Lejeune, sous-chef van La Paix (Anderlecht), Dany Lombart, chef van Le Mayence (Charleroi), homecookingchef Pieterjan Rosseel (Diksmuide) en Glenn Verhasselt, sous-chef van ’t Stoveke (Strombeek-Bever). De koks moeten op de finaledag dikke lende van zuigkalf met witloof en een warme bereiding van rog klaarmaken, evenals een dessert dat chocolade ‘Noir Ecuador’ combineert met peer. Deze wedstrijd is in handen van Robert Van Landeghem van Provoost Keukenchefs. 
De Gastronomische Club Prosper Montagné werd gesticht in 1952. De vzw verenigt de grootste namen binnen de culinaire beroepen in België. Bedoeling is om jonge getalenteerde professionals in hun ambitie te steunen, te zorgen voor de uitstraling van de Belgische gastronomie en het culinair gebruik van topproducten van eigen bodem te promoten.