7.10.13

Campagne houdt Bobby aan de leiband

Het Agentschap voor Natuur en Bos heeft in het weekend de zogenaamde Bobby campagne gelanceerd. Gewapend met een sleutelhanger in de vorm van een hond en een informatiebrochure zullen boswachters hondenliefhebbers aanspreken op de verplichting om hun huisdier aan te lijnen in de Vlaamse natuur, zoals het Zwin in Knokke-Heist. De campagne wil dat op een positieve manier doen, door baasjes die zich aan de regels houden te belonen en door uit te leggen dat er hier en daar ook hondenlosloopzones zijn, waar de dieren wél vrij kunnen ravotten.
De recreatieve druk op de Vlaamse natuurgebieden is –gelukkig maar- groot. Iedereen komt graag buiten in de natuur. Zowel fietsers, mountainbikers, ruiters, ouderen, kinderen én hondenliefhebbers hebben hun plaats in dat landschap. Maar zonder regels ontstaan er onvermijdelijk conflicten. Zo hebben sommige mensen schrik van honden en kunnen kinderen soms onvoldoende inschatten hoe een hond zich gedraagt. Onder andere daarom is het in de Vlaamse natuurgebieden verplicht om een hond aan de leiband te houden. Een regel die niet alle baasjes kennen of zich voldoende van bewust zijn. Met de ‘Bobby campagne’ wil het Agentschap voor Natuur en Bos dit verhelpen.
‘Mijn baasje en ik, samen een hechte band’, is de slogan van de campagne. “We willen zeker niemand met het vingertje wijzen,” zegt Marleen Evenepoel, administrateur-generaal van het Agentschap voor Natuur en Bos, “we willen wel met de glimlach en een kleine attentie hondenliefhebbers wijzen op hun verantwoordelijkheid.” En die verantwoordelijkheid is groot. Loslopende honden zorgen voor conflicten tussen recreanten onderling, maar ook voor de dieren die in die natuur leven is deze verstoring ingrijpend.
Blijft natuurlijk dat honden de behoefte hebben om vrij rond te lopen en te ravotten. “De voorbije jaren heeft het Agentschap voor Natuur en Bos dan ook geïnvesteerd in de ontwikkeling van zogenaamde hondenlosloopzones” zegt Marleen Evenepoel. In het domein Ryckevelde, op de grens van Brugge en Damme (Sijsele), is zo’n hondenlosloopzone te vinden. Een gebied van ongeveer twee hectare (vier voetbalvelden) is er ingericht speciaal voor deze viervoeters. “Vooral de waterpoel trekt heel wat dieren aan,” zegt Theo Vitse, regiobeheerder in het gebied, “er staan ook zeer uitzonderlijk vuilbakjes, waar de baasjes de poepzakjes kunnen deponeren.” Vrijwilligers ledigen de vuilbakjes.

Het Agentschap voor Natuur en Bos is natuurlijk in de eerste plaats beheerder van de natuurgebieden. Ook andere spelers hebben hun verantwoordelijkheid om te zoeken naar voldoende ruimte om de dieren los te kunnen laten lopen. Het ANB wil in de toekomst graag haar kennis en expertise die ze nu met de hondenlosloopzones verzameld heeft, delen met andere spelers om zo in de toekomst nog meer hondenlosloopzones in Vlaanderen te krijgen.