4.12.14

Voor de feestdagen: “Baziel & Flavie in Knokke-Heist”

“Baziel & Flavie in Knokke-Heist”

“Baziel & Flavie in Knokke-Heist” rolde zopas van de persen, net op tijd voor de feestdagen. Het boek omvat een 600-tal nieuwe Bazielmoppen, het soort grappen dat zo typisch is voor onze Oostkust. Het is bekend, dat sinds jaar en dag moppen over Baziel, z’n eega Flavie, en z’n beste vriend Hector in de Heistse visserij circuleren. Het was Germain Gardin die in de jaren 60 van de vorige eeuw Bazielmoppen begon te vertellen in Zeebrugge. Hij deed dat aan de visserskaai in het café van Julie Striepe (later de “Kuisbank”) en in café “De Werf”.  Later vertelde Gardin z’n Bazielmoppen op zaterdagmiddag ook af en toe in Brugge in het Hotel de Londres op ’t Zand. Het duurde niet lang of anderen begonnen de moppen door te vertellen en er ook nieuwe te maken.  Dat was het geval met Roger Legroe en Dries van den Abeele en uiteraard Guido Depraetere, die er een deel van z’n carrière rond bouwde. In de jaren ’90 verzamelden ook Knokkenaar wijlen Jean Braem en Heistenaar eresenator Manu Desutter heel wat Bazielmoppen. Ze werden in 1997 te boek gesteld door Fons Theerens en Johan Deckers.

Midden de jaren ’90 begon ook A.J. Beirens met het verzamelen en schrijven van nieuwe Bazielmoppen. Dat was om aan de internetlezers van de lokale berichten van de Oronieuwsdienst als tegenwicht ook enkele prettige momenten te kunnen aanbieden. Als bron van inspiratie voor heel wat nieuwe moppen werden vooral ‘boeregrappies’ in het Afrikaans gebruikt en ook werden toepasselijke Amerikaanse Redneck jokes en Ierse Paddy-jokes verwerkt tot prettige West-Vlaamse dialogen.
 
In de moppen in “Baziel & Flavie in Knokke-Heist” beleeft de hoofdfiguur van het boek heel wat ongewone avonturen. Zo wordt de werkschuchtere Baziel door burgemeester Lippens naar Het Zwin gestuurd en ontmoet hij in Knokke onder meer Hot Marijke… Toch komen er in dit boek geen schuine of scabreuze Bazielmoppen voor, alhoewel er in de mondelinge omgang voldoende van in omloop zijn. Dat wil echter niet zeggen dat de Baziliaanse grappen volledig ‘politiek correct’ zijn. Zo heeft Baziel het nogal vaak gemunt op z’n vrouw Flavie en op z’n schoonmoeder. De rest van de vrouwelijke wereldhelft blijft evenwel meestal buiten schot.


Bestellen

Meer informatie en hoe men kan bestellen:
http://www.lulu.com/shop/aj-beirens/baziel-flavie-in-knokke-heist/paperback/product-21909834.html
ISBN 9781326086442
Prijs: 13 € + verzendkost
Bindwijze: Perfect gebonden paperback
Gedrukt bij http://www.lulu.com/

Ook beschikbaar: "Vlucht naar Penzance"

Ruim 70 jaar na de VLUCHT VAN ONZE VISSERS worden in deze pocket de verhalen van de Vantorres –de Musschen- en vele andere Heistse, Zeebrugse en Oostendse vissersfamilies verweven met de geschiedenis van de 2de WO. Het is een werk vol feiten en trieste en plezierige anekdotes over de vlucht, de zware rampdag van de Vlaamse vissers in Dieppe, vissersfamilies in Londen in de Blitz, gebleven vaartuigen, jonge vissers in Engeland bij de strijdkrachten, Vlaamse vluchtelingen op school, het leven en de problemen van kinderen en vissersvrouwen in Penzance en Brixham… Ook de vissersfamilies aan het bezette thuisfront komen aan bod, evenals de honger naar eten en de honger naar informatie, de ontspanning en de zelfredzaamheid van het vissersvolk en de bevrijding van Knokke en Heist. ‘Vlucht naar Penzance’ probeert verder enkele onbekende wapenfeiten van de Vlaamse vissers aandacht te geven. Vooral wil het boek voorkomen dat de diverse kleine en grote oorlogsverhalen van de vissers verloren gaan
Meer informatie om te bestellen
http://www.lulu.com/shop/aj-beirens/vlucht-naar-penzance/paperback/product-13992962.html
ISBN 9781446157497 
Prijs: 21,5 € + verzendkost
Pagina's 359
Bindwijze: Perfect gebonden paperback