7.10.13

40ste Canadese Bevrijdingsmars

Op zondag 3 november wordt opnieuw gewandeld vanaf het Nederlandse Hoofplaat tot Knokke in de voetsporen van de Canadese Bevrijders van 1944. In het Reader’s Digest novembernummer 1989 schreef Bob Collins:  ‘The road to Knokke, …achter zwaaiende kilts en snerpende doedelzakken slingert de Canadese Bevrijdingsmars zich door het Vlaamse polderlandschap, ter herinnering aan de soldaten die hier optrokken in een mindere vredige herfst….’.  De tocht is een hulde aan hen die vielen in de strijd om de  ‘Scheldt Pocket’ in oktober  - november 1944. Via een amfibie-aanval vanaf de boorden van de Schelde bij Biervliet en Hoofdplaat rukten Canadese infanteristen op door West-Zeeuws-Vlaanderen in de richting van het Belgische Knokke & Heist.
“Nog steeds is de interesse groot voor deze 33 km lange herdenkingstocht. De datum 1 november, Knokke’s bevrijdingsdag is reeds enkele jaren vervangen door de 1ste zondag van novembermaand. Het is ondertussen ook een ‘Canadese Tweedaagse’  geworden in goede banen geleid door de WNZB plaatselijke wandelclub.  Zowel wandelaars uit België en Nederland als Canadezen hebben elk hun reden om deel te nemen aan deze unieke wandeltocht. Het militair contingent afkomstig uit Brunssum brengt ook families naar de Oostkust en er is een verbroedering van Canadese jongeren met leerlingen van het Zwincollege uit Oostburg” zegt Danny Lannoy.
Het Canadees weekend start  vrijdagnamiddag 1 november met herdenkingsplechtigheden in Eede, Aardenburg en Sluis.
Op zaterdag 2 november is er de herdenkingsdienst in Knokke gevolgd door een traditioneel bezoek aan de militaire begraafplaats te Adegem.  ’s Avonds brengt het contingent een bezoek aan het ‘For Freedom Museum’ in Ramskapelle.
Ondertussen kunnen wandelaar deelnemen aan plaatselijke uitgestippelde wandeltochten.
Zondag 3 november worden de deelnemers met bussen naar de startplaats gevoerd. Na een korte plechtigheid start men er om 8.30 u aan de lange tocht langs dijk en polders richting Oostburg- Zuidzande –Retranchement. De  ‘For Freedom Pipe Band’ zorgt voor de muzikale begeleiding op de diverse locaties.
In Retranchement is een korte hulde om 14.45u  aan de Hickmanbrug bij het afleidingskanaal.

In de Oosthoek worden de militairen opgewacht door de St. Leo Band uit Brugge die de wandelaars begeleidt voor de laatste 3 km naar het Monument in Knokke voor de bloemlegging. De parade aan het stadhuis is de afsluiter van het Canadese Weekend.