24.6.13

Op 1 juli opent de eerste jeugdherberg in Knokke-Heist

Er wordt veel geschreven en gepraat over de vergrijzing aan onze kust…En dat minder en minder jongeren zich aangetrokken voelen om nog in onze badplaatsen te vertoeven…In Knokke-Heist is men alvast duidelijk bezig met een inhaalmanoeuvre om jongeren alvast meer mogelijkheden aan te bieden.

Vorig jaar reeds opende de eerste waterski- en wakeboardkabelbaan in Vlaanderen,“Lakeside Paradise” naast het nieuwe zwembad “Sportoase” ,zijn deuren aan de oevers van het Duinenwatermeer. Een 720 m lange kabelbaan, een windsurfing- en Stand Up Peddle school, optimist zeilschool voor de allerkleinsten, een duikschool en plaats voor roeibootjes en kajakpolo…Een compleet nieuw watersportcentrum dus waar iedereen terecht kan en welkom is.

De voorbije winter werd hard gewerkt aan bijhorend clubhouse waarin eveneens een jeugdherberg verwerkt zit: de “Lakeside Paradise Sleep Inn”. 10 Kamers, 80 bedden in een uniek kader: elke kamer stelt immers één of ander watersportland voor met bijhorende “topspots” voor. Zo heb je pakweg de Hawaï kamer, Tahiti kamer, Mexico, Australië, Costa Rica en noem maar op, telkens aangekleed met eigen stijl en decoratie.

Brein achter dit alles is Frank Vanleenhove, beter gekend als eigenaar-voorzitter van Surfers Paradise, de reeds 26 jaar lang gekende surfclub op het strand van Knokke-Heist.
Frank werd toen hij 12 was Belgisch kampioen skateboarden bij de juniores, was op 13 jarige leeftijd Belgie’s windsurfpionier en werd later ook Belgisch kampioen, 2e op EK en 4 en 5 op WK, haalde begin de jaren ‘80 het golfsurfen naar onze kust, was onze eerste deelnemer aan de wereldkampioenschappen snowboarden in 86, introduceerde in 1999 mee het kitesurfen, organiseerde tussendoor de eerste Belgische Kampioenschappen wakeboarden en haalde in 2004 de eerste SUP boards naar ons land.

Zijn inspiratiebron is zelf zoveel mogelijk op het water gaan en blijven alle “boardsports” beoefenen, terwijl hij er tijdens de kalmere wintermaanden op uit trekt om ondertussen zowat alle bekende surfspots ter wereld uit te proberen en zo de trends op de voet te kunnen volgen.

Lakeside Paradise bleek vorig jaar reeds een schot in de roos en trok jongeren vanuit gans België naar Knokke-Heist om kennis te maken met deze nieuwe attractie. De lat werd meteen hoog gelegd met de organisatie van het BK wakeboarden en het opstarten van een jongerenteam met het oog op de Olympische spelen van 2020, waar het wakeboarden voor het eerst zou opgenomen worden. Volgend jaar wordt het ijveren naar een WK om de ganse wereldtop naar ons land te krijgen.

De jeugdherberg kadert in het idee om jongeren een goedkope overnachting aan te bieden in Knokke-Heist. Deze worden voorzien vanaf 25 € ontbijt inbegrepen met tevens mogelijkheid op half en volpension. De perfecte ligging met eigen ruime parking op 500 m van trein en tram eindstation aan de inkom van Knokke-Heist via de N49, de nabijheid van Knokke centrum op 600 m, het strand op 1 km… zijn uiteraard enorme troeven.
Naast deze unieke setting waar iedereen welkom is, zijn er uiteraard al die trendy watersportmogelijkheden, een eigen Thaise massageruimte, een groot zonneterras, 3 polyvalente ruimtes, een zonnedek, Hotspring jacuzzi, een skateboarding halfpipe en een beachvolleyballterrein. Met daarenboven het zwembad Sportoase op 20 m, het nieuwe jeugdhuis ’t Verzet met concertzaal op 50m wordt het duidelijk dat deze Sleep Inn de trekpleister zal worden voor bedrijven, verenigingen, scholen, zeeklassen, vriendengroepen…terwijl uiteraard ook families en individuele bezoekers meer dan welkom zijn.

Lakeside Paradise maakt deel uit van het totaalproject Duinenwater aan de inkom van Knokke-Heist, met straks van Zuid naar Noord de nieuwe golf met 3x9 holes, Het 11ha grote meer zelf, Cultureel Centrum Scharpoord, Hotel La Réserve, het Casino met aanpalend het Albertstrand allemaal op één lijn binnen wandelafstand.  Alvast een prachtige toeristische as waar voor elk wat wils wat te beleven zal vallen en waar jongeren vanaf 1 juli een eigen vaste stek zullen hebben.