28.6.13

Lokale politie Damme/Knokke-Heist BOBT MEE en start met controles

De lokale politie Damme/Knokke-Heist bobt mee en steunt de vernieuwde zomer-Bob-campagne van het Belgisch Instituut voor de VerkeersVeiligheid (BIVV) met kleine, gerichte alcoholcontroles.

Organiseer je vooraf… Klaar om te bobben?
Bob is niet dood! Het BIVV frist na 17 jaar de campagne op en maakt van Bob een werkwoord: bobben. Tanden gepoetst? Haar gekamd? Terugrit georganiseerd? Of drink je straks geen alcohol? Bob mee en organiseer een veilige terugrit vóór je op stap gaat. Klaar om zorgeloos te genieten van het feest, de barbecue of receptie?

Positieve evolutie blijft uit
Een recent onderzoek (2012) van het BIVV toont aan dat het percentage dronken bestuurders abnormaal hoog blijft. Hetzelfde geldt voor het percentage alcohol-gerelateerde ongevallen. Ondanks de Bob-campagnes en vele politiecontroles blijft deze killer een ernstig probleem. Zeker tijdens de weekendnachten kruipen nog veel bestuurders (1 op de 12) dronken achter het stuur. Uit de gedragsmeting blijkt ook dat het percentage dronken bestuurders het laagst ligt bij de jongste automobilisten. Bij de 40- tot 54-jarigen is het percentage het hoogst.

Kleine, gerichte controles
De lokale politie plant tijdens de zomermaanden, zowel overdag als ’s nachts, heel wat kleine, gerichte alcoholcontroles. “Onze politiezone bobt mee,” zegt korpschef Etienne Stockx. “De campagnes en controles blijven een belangrijk middel om de bestuurders er aan te herinneren dat drinken en rijden niet samengaat. Het is erg belangrijk dat we ons samen inzetten voor meer verkeersveiligheid.”  Vorig jaar werden 616 ademtests afgenomen. 93 bestuurders bliezen positief en 40 rijbewijzen werden ingetrokken. Deze zomer wil de lokale politie opnieuw een 600-tal bestuurders controleren. Veel hangt af van de weersomstandigheden en drukte aan de kust.Na de zomer lopen de acties gewoon door. In de politiezone Damme/Knokke-Heist kan je het ganse jaar door, op elk moment van de dag, op alcohol- en druggebruik worden gecontroleerd.