27.6.13

Minister Crevits opent infomarkt A11 in Westkapelle

Nu zondag 30 juni openen Minister Hilde Crevits en burgemeesters Leopold Lippens en Dirk Bisschop, in aanwezigheid van de pers en een 150-tal genodigden 's morgens de tentoonstelling over de nieuwe autosnelweg A11 in hal 6 van het nieuwe bedrijfsverzamelgebouw van het AGSO in ’t Walletje 106/07 vlakbij het sportcentrum Molenhoek in Westkapelle. Van 13 tot 17 uur krijgt het grote publiek de kans om deze boeiende infomarkt met virtuele beelden, maquettes en film te bekijken. Een 60-tal deskundigen van het AWV, de VLM, VIA Brugge, MBZ, Raakvlak, stad Damme en de gemeente Knokke-Heist geven een antwoord op al uw persoonlijke vragen.

Aandacht voor omgevingskwaliteit
De A11 is één van de 6 missing links in het Vlaamse wegennet. De nieuw aan te leggen autosnelweg verbindt over een afstand van 12 km de N31 ter hoogte van de Blauwe Toren in Brugge met de N49 in Westkapelle. Bij de aanleg wordt veel aandacht besteed aan een goede omgevingskwaliteit met respect voor het open polderlandschap. Op verschillende plaatsen zijn geluidswerende maatregelen (geluidsschermen, stil asfaslt, geluidsisolatie aan de huizen zelf) voorzien waar de A11 voor geluidsoverlast zou zorgen. Ter hoogte van de Oostkerkestraat en Dudzelestraat wordt de A11 telkens over een afstand van 250 meter ondertunneld.  Bovenop het tunneldak kan het huidig landbouwgebruik blijven bestaan.

Aansluitingscomplex op 3 niveaus
Het aansluitingscomplex van de A11 met de N49 verloopt op drie niveaus: één onder de grond van Antwerpen naar Brugge, één gelijkgronds van Antwerpen naar Knokke-Heist en één boven de grond van Brugge naar Knokke-Heist. Een dubbele bomenrij accentueert de N49 Antwerpen-Knokke-Heist. Het aansluitingscomplex krijgt verder een ecologisch waardevolle inrichting met veel ruimte voor water. Onder de 49 komt er voor het lokale verkeer en fietsers een onderdoorgang die de Oude Sabsweg met de Roden Ossestraat verbindt.

Open balkonrotonde
Een open balkonrotonde vervangt het bestaande lichtengeregeld kruispunt van de N49 met de Dudzele- en Sluisstraat. De ongeveer 1,5 meter verhoogde ligging van dit ronde punt bevordert het fietscomfort. Naast de onderdoorgang voor fietsers en voetgangers is er ook een faunapassage voor kleine dieren binnenin de rotonde voorzien.

Vijf meter lange maquette
Het hele traject tussen de molen van Hoeke tot aan de rotonde van Dudzelestraat en Sluisstraat is door een gespecialiseerd bedrijf uit Amsterdam in miniatuurversie nagebouwd. Op de maquette van 160 cm breed en 490 cm lang zijn niet alleen het traject van de A11 maar ook een 2000-tal boompjes met monnikengeduld op schaal nagemaakt. Verder is er ook een kleinere maquette van de havenrand met aftakking naar de Heistlaan en een maquette van de beweegbare brug over het Boudewijnkanaal.   

Uitgebreid en attractief fietsnetwerk

Binnen het project A11 wordt 15 km nieuw fietspad aangelegd en 3 km fietspad gerenoveerd. Er komt een nieuwe fietsverbinding tussen het Leopold- en Schipdonkkanaal en het Boudewijnkanaal. Fietsers zullen gebruik kunnen maken van een aantal nieuwe landbouwwegen om op een veilige en rustige manier van Ramskapelle naar Hoeke te fietsen.  

Filmpje over de A11