4.12.13

Zondagbabbel met Levente Kende in Knokke-Heist

Op zondag 15 december komt Levente Kende “babbelen” in deKunstAcademie in Knokke-Heist. Men kan dat meebeleven van 10 tot 12u. Levente Kende werd geboren in Boedapest en studeerde daar aan het Bartók Conservatorium en aan de Liszt-Academie. Hij studeerde verder in Moskou aan het Tsjaikovsky-Conservatorium.
Aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel behaalde hij het Hoger Speciaal Diploma. In 1975 kreeg hij deAlex de Vriesprijs en van 1977 tot 1980 was hij assistent van Maestro C. Zecchi tijdens diens meestercursussen in Salzburg, Triest en Citta di Castello.
In 1994 nam hij late pianowerken van Liszt op voor zijn eerste solo-cd en in 1999 kwam zijn tweede Liszt-cd uit. In 2000 heeft hij het pianoconcerto van Luc Van Hove opgenomen samen met het VRT Symfonisch Orkest o.l.v. E. Siebens.
Levente Kende promoot zowel onbekende Vlaams en Hongaarse muziek van de 19de en 20ste eeuw als hedendaagse werken. In het seizoen 2012/2013 speelde hij de integrale pianowerken van Bartok in de Belgisch muziekcentra o.a. deSingel Antwerpen en het  Concertgebouw Brugge). In april 2013 heeft hij liederen van Szymanovski op cd opgenomen met Elzbieta Szmytka, sopraan in Krakow. In 2014 zal hij 2 pianoconcerten van Luc Van Hove met deFilharmonie van Antwerpen opnemen.
Naast zijn solistische loopbaan vormt hij samen met zijn vrouw Heidi Hendrickx een zeer bekend pianoduo. Zij verzorgen regelmatig wereldcreaties. Alsof dat alles nog niet genoeg is, is Levente Kende ook nog eens artistiek directeur en docent piano aan het Conservatorium te Antwerpen. Voer voor een gestoffeerde zondagbabbel.