6.12.13

Nood aan betere stormbeveiliging huizen?

De provinciale crisiscel heeft donderdag een hele reeks richtlijnen meegegeven in verband met de zware decemberstorm die onze kust teisterde. Met het oog op een eventuele evacuatie onder meer de volgende punten.
1.   Stel een koffer samen met extra basiskledij voor alle leden van het gezin.
2.   Voorzie een voorraad aan verzorgingsartikelen: wc-papier, vochtige doekjes, zeep, wasmiddel, maandverband, tandpasta, tandenborstels, desinfecterende handgel.
3.   Breng kostbare voorwerpen, documenten, belangrijke papieren, zaken van emotionele waarde… zoveel mogelijk naar de bovenverdieping van uw woning.
4.   Hou volgende persoonlijke zaken dichtbij: cash geld, identiteitskaart, verzekeringspapieren, rijbewijs, persoonlijke medicijnen (voldoende voorraad), sleutels van woning, auto.
5.   Bij resterende tijd: verhuis zo veel mogelijk naar de bovenverdieping van uw woning.
6.   Bij vertrek: Sluit gas, elektriciteit en water af; Sluit ramen, rolluiken, deuren; Verwittig uw buren en de politiediensten
Schotten voor deuren en garagepoort

Bij de richtlijnen ook de raad om bij overstromingsgevaar schotten voor deuren en garagepoorten te plaatsen. Het is dan ook zeer de vraag of men een en ander niet best in plannen voor nieuwe woningen moet voorzien, zodat bij de voor- en achterdeur van een pand makkelijk hermetisch sluitende schotten kunnen worden ingeschoven. Ook moet mogelijk een systeem worden uitgedacht om op bestaande woningen te plaatsen. Dit keer viel de storm nog mee, in 1953 was dat niet het geval.