6.12.13

Knokke-Heist behoedt surfclubs voor decemberstorm

De stormwind piekte in Knokke-Heist in de loop van donderdagnamiddag. Dat zorgde her en der voor weggewaaide takken en dakpannen. Om 14.30u sneuvelde langs de Westkapellestraat reeds een eerste boom. Die kwam dwars over de weg te liggen. Er deden zich daarbij geen persoonlijke ongevallen voor. Wel was er enige tijd verkeershinder. 
14 interventies
De brandweer moest donderdag in totaal 14 keer uitrukken in Knokke-Heist voor een interventie. Het ging voornamelijk om stormschade. Er waren geen grote incidenten en er kwamen geen oproepen binnen voor wateroverlast. Om 22 uur moest de brandweer een laatste keer interveniëren, maar daarna werd in samenwerking met de lokale politie wel nog de hele nacht preventief gecontroleerd in onze gemeente. Vrijdag zal het personeel van de groendienst de weggewaaide takken opruimen.
Surfclubs
Alhoewel de vraag om hulp van sommige surfclubs vrij laat binnenliep heeft Knokke-Heist prompt gereageerd. Donderdag liet de gemeente Knokke-Heist bij alle zeil- en surfclubs een dam opwerpen om de installaties te beschermen tegen de storm. Vrijdagmorgen om 3u zag men bij Surfers Paradise hoe de 3 meter hoge dam het terras en clubhuis redde.
Frank Vanleenhove zegt: “Alle containers met surfmateriaal kwamen onder water te staan, onze uitkijk spoelde weg, alle zandhekkens verdwenen in het kolkende water...Het water spoelde tot tegen het terras maar kwam niet verder en dus ook niet ons clubhuis binnen. Gelukkig zat de wind niet echt recht uit zee anders ware het misschien wel erger geweest. Gelukkig ook was er - voorlopig - geen tweede hoogtij die met dezelfde kracht op het strand beukt. In de 26 jaar die we bestaan kwam het water 2 keer tot tegen ons terras, maar dit was wel het ergste met veel meer water. Hopelijk is het volgende hoogwater minder krachtig en gaat de wind liggen.".
Lippens trotseert de storm
“In het holst van de nacht stond ook plotseling burgemeester Lippens samen met de brandweer op het strand om ons een hart onder de riem te steken” zegt Vanleenhove. Later kwam ook Schepen Demeyere poolshoogte nemen. Veel kan je toch niet doen, je ziet de golven dichter en dichter komen, de boel die onderloopt, en je hoopt dat de schade zal meevallen. Nadat alles opgekuist en droog is zal wellicht wel blijken dat er tonnen zand in zee verdwenen zijn en dat het strand ettelijke meters korter zal geworden zijn. Dat zagen we op de terugkeer al ter hoogte van de Lekkerbek, Lippenslaan en Rubensplein. Ook in Duinbergen tussen VVW en RBSC kwam het water tot aan de dijk. De komende dagen wordt het alvast zand ruimen en opkuisen."
Grote hoogteverschillen op het strand

De storm zorgde er wel voor dat er heel wat zand wegwaaide. Hierdoor zijn op sommige plaatsen grote hoogteverschillen ontstaan tot wel 3 meter hoog. Het gemeentebestuur raadt zijn inwoners en bezoekers dan ook aan om de komende dagen extra uit te kijken wanneer ze het strand betreden.
Hele kust gevrijwaard
Langsheen de Belgische kustlijn hebben zich nergens ernstige problemen voorgedaan. De vele getroffen preventieve maatregelen hebben hun nut bewezen, zo werden in totaal ongeveer  25.000 zandzakken gelegd. En een geluk was ook dat al in de loop van de namiddag de wind in kracht is afgenomen en naar het westen gedraaid.