5.12.13

Ook Knokke-Heist klaar voor zware decemberstorm

Alhoewel de badstad niet direct een kritiek punt is langs onze kustlijn heeft Knokke-Heist uitgebreide voorzorgen genomen voor de naderende noordwesterstorm.  In combinatie met springtij kan die golven tot zes meter hoog veroorzaken. Vanavond en vannacht bereikt de storm ons land. Donderdagmorgen werden al overstromingen genoteerd langs de Noordzeekusten, met name in Denemarken. Dat komt omdat het water van de Atlantische Oceaan met grote kracht de Noordzee wordt ingestuwd. In Schotland heeft de storm donderdagmorgen al enorm veel schade toegebracht. Meer dan 20.000 mensen zitten zonder stroom en trein en busverkeer is niet meer mogelijk. Ook het ferryverkeer op de Noordzee ondervindt grote hinder van de storm.
Tegen de avond wordt een strakke wind met windstoten tot 90 kilometer per uur verwacht aan onze kust. Het KMI raadt aan om wandelingen op dijken en kades te vermijden. Om 3 uur vrijdagochtend zou het water het hoogste peil bereiken.
Voorzorgsmaatregelen in Knokke-Heist
Bij surfclubs waar het strand het meest naar zee afdaalt werd zand opgevoerd. “Ook liggen de nodige zandzakken paraat. De schotten om de zeedijk te beveiligen zijn gebruiksklaar. En al het personeel dat desnoods moet worden ingezet is verwittigd dat ze kunnen worden opgevorderd. Verder werden de strandhagen gecontroleerd en is de kerstverlichting in de buurt van de Zeedijk extra vastgesjord”, zegt Eerste Schepen Maxim Willems. De brandweer is paraat en de commandant zal het verloop van de storm continu in het oog houden. 

Foto werd vanmorgen uitgezonden door de Deense TV2Nord. Het laat zien hoe het water om 9.40u over de kade stroomde in Aalborg.