4.12.13

Campagne Amnesty International tegen repressie

Knokke-Heist steunt de nieuwe campagne van Amnesty International voor vrije meningsuiting in Rusland:  “Poetin: stop de repressie, kies voor vrijheid”.  Het bestuur wil ook de vlam voor vrijheid mee doen branden en plaatst daarom terraskaarsen van Amnesty International aan de gemeentelijke gebouwen. Het net sluit zich langzaam rond al wie in Rusland anders denkt dan de regering en daar openlijk voor uitkomt. In aanloop naar de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji zijn alle ogen gericht op Moskou. Amnesty International grijpt dan ook deze gelegenheid aan om intensief actie te voeren voor het recht op vrije meningsuiting in Rusland. De kaarsen aan de gemeentelijke gebouwen hebben het logo van Amnesty International. Ze zijn 31 cm hoog en hebben een diameter van 15 cm
Ook cabaretier Geert Hoste steunt de actie. Op 7 oktober ontstak hij de Vlam voor de Vrijheid aan de Russische ambassade in Brussel. Sinds Poetin aan zijn derde ambtstermijn als president begonnen is, gaat de mensenrechtensituatie in Rusland er zienderogen op achteruit. Poetin voerde een resem nieuwe wetten en regels in die de vrije meningsuiting sterk inperken.
Journalisten, mensenrechtenactivisiten, advocaten, bloggers en kunstenaars worden in Rusland hard aangepakt als zij hun kritische stem laten horen. Demonstreren is zo goed als onmogelijk gemaakt en hardop spreken over homoseksualiteit is verboden. Russische organisaties die werken rond democratie, foltering, corruptie of holebirechten worden gebrandmerkt als spionnen. Wilt u de campagne ook zelf steunen? Steur dan uw virtuele ‘Vlam voor de Vrijheid’ naar Moskou op www.flamesforrussia.com. Zo ondertekent u Amnesty’s petitie die president Poetin oproept om de vrije meningsuiting van alle Russen te respecteren.
Meer info