23.9.13

Subsidies voor bescherming van huis- en boerenzwaluwen in Knokke-Heist

Het gemeentebestuur geeft subsidies aan landbouwers en particulieren die zwaluwen “onderdak” verlenen. Voor particulieren worden dit jaar 6210 EUR aan subsidies uitbetaald, voor de landbouwers ligt het bedrag op 5530 EUR. In totaal zijn er nu 111 locaties. Op 32 locaties waren er dit jaar geen nesten aanwezig. Er waren 35 locaties met een grote kolonie en 42 locaties met een kleine kolonie. De huiszwaluw vonden we op 38 adressen, de boerenzwaluw op 39 adressen. In totaal werden er dit jaar 305 bewoonde nestjes geteld. Tien jaar geleden toen het project van start ging werden de inschrijvingen afgesloten met 42 subsidieaanvragen; 14 voor een kleine kolonie en 28 voor een grote kolonie.
Subsidie
De ‘zwaluw’-toelage bedraagt 25 EUR per jaar voor een kolonie kleiner dan 3 nesten. Dit bedrag wordt verdubbeld naar 50 EUR indien de kolonie meer dan 1 jaar op de locatie blijft. Indien de aanvrager een beheersovereenkomst ondertekent waarin hij/zij zich engageert om een aantal voorwaarden na te leven ter bescherming van de huis –en boerenzwaluw, kan de subsidie oplopen tot een jaarlijks bedrag van 100 EUR. Voor een grote kolonie (meer dan 3 nesten) bedraagt de subsidie aanvankelijk 65 EUR per jaar. Ook hier verdubbelt het bedrag tot 130 EUR als de kolonie langer dan een jaar op de locatie blijft. Bij een beheersovereenkomst ontvangt de aanvrager jaarlijks 260 EUR.
Voor wie?

Boerenzwaluwen nestelen zich heel graag in boerderijen en stallingen. De huiszwaluw voelt zich meer aangetrokken tot plekken middenin de bebouwde kom. Dus naast de landbouwers komen ook eigenaars of huurders van huizen in woonwijken in aanmerking voor deze subsidie. Op deze manier willen we de mensen aanmoedigen om na het vertrek van de zwaluwen, in september, de nestjes overal te laten hangen. De lichte overlast, zoals de uitwerpselen onder het nest, wordt ruimschoots gecompenseerd door het plezier dat mensen krijgen bij het observeren van zo’n stel zwaluwen én door het financiële steuntje in de rug.