27.9.13

Dinsdag start vossenjacht in Knokke-Heist

Vanaf 1 oktober is de jacht op de vos opnieuw geopend. Zoals eerder gemeld worden deze dieren steeds vaker opgemerkt in de gemeente. Ze zoeken zo veel mogelijk rustige plekken op waar ze kunnen jagen op konijnen of vogels. Zo vindt u de vossen terug in het natuurreservaat Het Zwin, maar ook bij de golfterreinen. Het dichte struikgewas daar biedt bescherming en kansen om konijnen te besluipen.
Strikte reglementering
Het jachtseizoen op de vos loopt tot 14 februari. Daarnaast is het in bepaalde bijzondere gevallen ook nodig om de jacht te organiseren buiten het seizoen. De vossenjacht en de uitzonderingen zijn strikt geregeld en de jagers moeten dus aan heel wat voorwaarden voldoen.
Voorwaarden gewone jacht
Zo mogen de vossen niet bejaagd of beschoten worden binnen een straal van 50 m rond de vossen- en dassenburchten. Ook het gebruik van honden is verboden bij vossenjacht binnen een straal van 50 m rond een vossen- of dassenburcht. De vossen mogen bejaagd worden met een vuurwapen (hagelpatronen waarvan de korrelgrootte van de hagel een doorsnede van 4 mm niet overschrijdt of kogelpatronen) of met roofvogels (enkel roofvogels die gehouden worden conform de wettelijke regels die gelden voor het houden van deze dieren). Voor roofvogels die behoren tot soorten die beschermd worden door het Soortenbesluit van 15 mei 2009 betekent dit dat moet voldaan zijn aan de bepalingen van hoofdstuk 6. 
Voorwaarden bijzondere bejaging voor schadevoorkoming
Bijzondere bejaging op de vos kan van 15 februari tot en met 14 maart en van 15 mei tot en met 30 september. Bijzondere bejaging van de vos kan om belangrijke schade aan eigendommen te voorkomen (bv. pluimvee, andere neerhofdieren,…).