18.6.13

Parkeren in oranje en groene zone duurder in Knokke-Heist

Vanaf 1 juli wordt parkeren in de groene en oranje zone duurder. Het tarief in de oranje zone bedraagt dan 2 EUR per uur i.p.v. 1,5 EUR. In de groene zone betaal je 1,5 EUR (i.p.v. 1 EUR) per uur of 5 EUR (i.p.v. 3 EUR) voor een dagticket. De tarieven gelden enkel van 11 tot 19 uur (met uitzondering van de parking Leopoldlaan). Buiten deze uren is parkeren gratis.  Een volledig overzicht van het parkeerplan vind je hier.   

Blauwe zone
In de blauwe zone kunt u gratis parkeren, maar enkel voor een beperkte duur. U bent altijd verplicht een parkeerschijf te gebruiken. Er zijn vier verschillende blauwe zones.

Zone 1: Parkeren is gratis gedurende maximaal 4 uur. Dit geldt enkel tijdens schoolvakanties, weekends en feestdagen tussen 11 en 19 uur.
Zone 2: Deze zone bevindt zich in de omgeving van het ziekenhuis. Daar mag u maximaal 1 uur parkeren.
Zone3: Onder deze zone vallen de verschillende parkings. Hier mag u maximaal 4 uur gratis parkeren. Gemeentelijke parkeerkaarten zijn hier niet toegestaan.
Zone 4: De zone omvat beide zijden van het stadhuis op het Alfred Verweeplein. Hier mag u slechts 30 minuten gratis parkeren. Er is een uitzondering voor elektrische voertuigen. Deze mogen blijven staan tot ze opgeladen zijn. De stekker moet wél in het stopcontact zitten.

De regels in verband met zone 2, 3 en 4 zijn elke dag geldig van 11 uur tot 19 uur.
Bij een overtreding in de blauwe zone bedraagt de retributie 20 euro. Deze moet u binnen de acht dagen betalen.

Betalend parkeren
Het betalende gebied in Knokke-Heist wordt verdeeld in drie verschillende zones.

Rode zone: Deze zone bevindt zich in de winkelstraten (Lippenslaan, Kustlaan en Dumortierlaan). Hier mag u uiterlijk 1 uur parkeren aan een tarief van 2 euro per uur.

Oranje zone: Dit is het meest toeristische gebied van Knokke-Heist. Hier betaalt u 2 euro per uur. U kunt ook kiezen voor het dagtarief van 15 euro. Als u meer dan 5 uur een parkeerplaats gebruikt, moet u het dagtarief betalen. 
De regels van zowel de rode als de oranje zone gelden alle dagen tussen 11 en 19 uur.

Groene zone: Om in deze toeristische zone te parkeren betaalt u 1,50 euro per uur of 5 euro per dag. Een ticket van de oranje zone is ook geldig in de groene zone. Deze tarieven zijn enkel geldig tijdens schoolvakanties, in het weekend en op feestdagen telkens van 11 tot 19 uur.

UITZONDERING: De tarieven aan de parking van de Leopoldlaan zijn alle dagen geldig van 11 uur tot 24 uur!
Als u geen ticket betaalt of als het ticket vervallen of ongeldig is, zal een retributie van 20 euro aangerekend worden. Deze moet u binnen de acht dagen betalen.

Parkeerfaciliteiten voor gehandicapten
Personen in het bezit van een gehandicaptenkaart kunnen voor onbeperkte duur in de rode en oranje zone voor 2 euro per 5 uur parkeren. In de groene zone betaalt u 1,50 euro per 5 uur.

Gemeentelijke parkeerkaarten

Bewoners en tweedeverblijvers kunnen kiezen tussen een parkeerkaart voor de blauwe zone of een voor de blauwe zone én de betalende zone. Elk gezin heeft recht op maximum 4 parkeerkaarten.

Blauwe en betalende zone: u kunt gratis parkeren in de blauwe zone 1 en de groene zone. Als u in de oranje zone wilt parkeren, moet u 1 euro per dag betalen enkel tijdens schoolvakanties, weekends en feestdagen. De eerste twee kaarten kosten 30 euro per jaar, de derde 50 euro en de vierde 100 euro.

Blauwe zone: u mag enkel gratis parkeren in de blauwe zone 1. De eerste twee kaarten kosten 10 euro per jaar, de derde 20 euro en de vierde 30 euro.

UITZONDERING: indien u woonachtig bent in de blauwe zone 2, mag u hier ook gratis parkeren.

Vakantiekaarten
Vakantiekaarten kosten 5 euro per dag. Hiermee kunt u parkeren in de groene zone tijdens de maanden juli en augustus. U moet wel minimaal 1 week blijven (minimaal 35 euro).

Wegwerkzaamheden

Bewoners of huurders die te maken krijgen met wegwerkzaamheden kunnen een parkeerkaart aanvragen om gratis te kunnen parkeren (met uitzondering van de rode zone). De administratieve kost hiervan bedraagt 10 euro.