20.6.13

Maatjes geproefd in Heist en Knokke

Zowel in Heist als in Knokke hebben vele honderden de voorbije twee dagen de nieuwe maatjes geproefd. Woensdag werd trouwens traditioneel en voor de 66ste keer het eerste vaatje Hollandse Nieuwe geveild in de visafslag van Scheveningen. Het vaatje bracht dit keer 66.500 euro op. Vorig jaar gingen de eerste visjes nog voor een recordbedrag van 95.000 euro onder de hamer. De opbrengst gaat naar een goed doel. Ditmaal is het geld bestemd voor de Cliniclowns.

Zowel op de Bolle in Heist als op het Verweeplein in Knokke liet veel volk zich de nieuwe maatjes smaken. Ze waren trouwens niet alleen. Jaarlijks wordt 30 miljoen kilo haring verwerkt tot Hollandse Nieuwe, oftewel 200 miljoen haringen. Daarvan worden er 85 miljoen in Nederland geconsumeerd. Bij ons en Duitsland worden er respectievelijk 15 en 100 miljoen haringen verorberd. De nieuwe haring was “goed vet”, maar niet beter dan vorig jaar, volgens kenners. Onder gunstige omstandigheden kan een haring zich in het voorjaar elke dag 2 procent vetter eten. Een kwart van zijn gewicht kan uiteindelijk uit vet gaan bestaan. In mei, als de haring een vetpercentage van minimaal 16 procent heeft bereikt, begint de jaarlijkse periode waarin op maatjesharing wordt gevist. Die duurt doorgaans tot juli. Haring mag dus Hollandse Nieuwe heten als hij minimaal 16 procent vet bevat, en op de traditionele Hollandse manier gekaakt, gezouten en gefileerd is. Dit jaar is de haring twee weken later. Het slechte weer van de afgelopen weken is de boosdoener. Door het ontbreken van voldoende zonlicht heeft de groei van plankton zich laat ontwikkeld. Plankton is van invloed op de groei van de haring.

Foto’s met dank aan André Desmidt
Een diareportage kun je HIER bekijken.